Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція ООН у справі Іраку. Зміни в китайському керівництві


Резолюція ООН у справі Іраку. Зміни в китайському керівництві

Прага, 14 листопада 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати резолюцію ООН у справі Іраку і згоду Багдада співпрацювати з міжнародними інспекторами. Багато західних газет відгукуються також на радикальні зміни в китайському партійному керівництві унаслідок відходу з нього шістьох провідних діячів, у тому числі лідера компартії Цзянь Цземіня.

Коментуючи розвиток подій навколо Іраку, газета «Нью-Йорк таймс» підкреслює в редакційній статті, що вчорашня згода Саддама Хусейна допустити на іракські об’єкти міжнародних інспекторів без жодних попередніх умов означає відкладення воєнної акції США принаймні до початку інспекції і вияву режимом готовності співпрацювати з інспекторами. Газета привітала нинішній розвиток подій, який мав би привести до знищення запасів іракської зброї масового знищення. Хоча, як підкреслює «Нью-Йорк таймс», адміністрація США залишається скептичною, коли ідеться про дальше безумовне виконання рішень Ради безпеки.

Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ», теж у редакційній статті зазначає, що реакцію Багдада можна було в точності передбачити. Згоду Саддама Хусейна на безумовне проведення інспекції буде представлено, як рішення відповідального лідера, який дбає про мир. Однак, при цьому всьому ясно, підкреслює газета, що це рішення було прямим наслідком загрози воєнного удару США, який став би для Саддама Хусейна його політичним, а може й фізичним кінцем, якби він спровокував такий удар.

Серед інших актуальних тем на сторінках західної преси варто навести широкі зміни в китайському політичному керівництві, які, на думку оглядачів, дуже швидко позначаться на дальшому зовнішньо- і внутрішньополітичному курсі Пекіна. Апогеєм цих змін газета «Інтернешанел геральд трібюн» вважає відхід з партійної посади лідера компартії і голови КНР Цзянь Цземіня, який, серед шістьох інших керівників із семи, не увійшов до складу нового ЦК компартії Китаю. На думку газети, наступним партійним лідером Китаю мав би стати заступник голови КНР 59-літній Гу Цзиньтао. У зв’язку з похилим віком багатьох китайських партійних діячів, як припускає газета, принаймні половину нового складу ЦК і 22-особового політбюро становитимуть представники нового покоління віком від 40-а до 60-ти років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG