Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ЮНЕСКО про стан і перспективи освіти у країнах третього світу


Звіт ЮНЕСКО про стан і перспективи освіти у країнах третього світу

Прага, 14 листопада 2002 – У середу ЮНЕСКО – організація ООН, що займається питаннями освіти й виховання, оприлюднила в Лондоні звіт про стан і перспективи розвитку освіти, передусім у країнах третього світу. Фахівці ООН представляють доволі песимістичну картину у цій ділянці і заявляють, що понад 70 найбідніших країн світу не мають жодних шансів поправити ситуацію.

Автори звіту наводять план ЮНЕСКО на найближчі 15 років, ухвалений два роки тому на Міжнародному освітньому форумі у столиці Сенегалу Дакарі. Столицю африканської країни вибрано не випадково. Саме на цьому континенті найвищий процент неграмотності. До 80-ти відсотків населення більшості африканських країн живуть в убогості, понад 10 з них вже кілька років підряд переживають голод. Усі ці явища автори звіту пов’язують з низьким рівнем освіти. Крім того реалізації планів ЮНЕСКО у цих країнах перешкоджають внутрішні конфлікти, а також хвороба СНІД, яка з кожним роком поглинає щораз більшу кількість жертв, у тому числі серед заражених батьками дітей. Згідно із планами ЮНЕСКО, ухваленими 2 роки тому, до 2015-го року система початкової освіти мала бути запроваджена в усіх країнах третього світу. Нині, як підкреслює один з авторів і упорядник звіту ЮНЕСКО, британський експерт від питань освіти Крістофер Колклоу, ці плани, як видно з усього, залишаться мрією. Згідно з даними ЮНЕСКО, нині 28 країн, які налічують понад четверту частину населення планети, не можуть забезпечити дітям початкової освіти, більшість населення тут залишається неписьменним. Крім африканських країн до цього списку належать Індія і Пакистан, які до речі реалізували надзвичайно коштовну розробку і будівництво ядерної зброї. Автори звіту підкреслюють, що, з огляду на кількість населення, ці дві країни і Китай налічують понад 60 відсотків неписьменних людей планети.

Далі понад 70 країн не призначають на освітні цілі навіть половини коштів від необхідного мінімуму. У багатьох з них не вистачає до 90 відсотків шкільних учителів. Для ілюстрації автори звіту наводять дані про видатки у кількох багатих західних країнах на освіту. Так обсяг видатків на освіту у США, Великобританії, Німеччині, Франції і Японії протягом останніх двох років становив 75-80 відсотків від видатків усіх країн.

Автори звіту стверджують деякий упадок системи освіти у деяких центрально- і східноєвропейських, тобто посткомуністичних країнах протягом останніх років, як можна думати, у зв’язку з періодом перебудови цінностей та економічними труднощами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG