Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний Інститут преси критикує Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва за переслідування незалежних журналістів


Міжнародний Інститут преси критикує Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва за переслідування незалежних журналістів

Прага, 14 листопада 2002 - Міжнародний Інститут преси направив листа Президенту Казахстану Нурсултану Назарбаєву, в якому висловлено протест у зв’язку з арештом журналіста і правозахисника Сергія Дуванова.

Опозиційний журналіст Дуванов неодноразово зазнавав переслідувань з боку влади за свої статті, у яких він звинувачував президента Нурсултана Назарбаєва у корупції.

«Протягом останніх кількох років на незалежні засоби масової інформації Казахстану одягнули ярмо. Майже усіх відомих журналістів залякують, вони стають об’єктами нападів, судових переслідувань, у них конфісковують майно і необхідні для роботи матеріали», - мовиться у листі Міжнародного Інституту преси.

Представники цієї організації, яка об’єднує видавців, редакторів, провідних журналістів із понад 110 країн, вважають, що причиною особистої ненависті Назарбаєва до вільної преси і, зокрема, Сергія Дуванова, стало викриття корупції влади у статтях незалежного журналіста, розповідь про величезні хабарі, що їх нібито отримав сам Назарбаєв від нафтових компаній.

Сергія Дуванова заарештували минулого місяця і звинуватили у зґвалтуванні 14-річної дівчинки. У цей час Дуванов збирався їхати до Сполучених Штатів на конференцію з прав людини. Сам Дуванов клянеться у своїй невинності і заявляє, що готовий померти, але відстояти свою честь. Він стверджує, що став жертвою провокації влади, яка мститься за його статті про корупцію державного керівництва.

За два місяці до арешту, Дуванова жорстоко побили невідомі біля його помешкання в Алма-Аті. А до цього, його затримала міліція за нібито «образу президента» в його публікаціях. У вересні Дуванов оприлюднив у Інтернеті статтю під заголовком «Мовчання ягнят». В ній мовилося про причетність Президента Казахстану Назарбаєва до зникнення доходів від нафтових угод на мільйони доларів.

А ще раніше, Дуванов писав про існування швейцарських рахунків Нурсултана Назарбаєва. У цій справі розслідування щодо відмивання брудних грошей проводять окремо: і Швейцарія, і Сполучені Штати.

Нинішній арешт Сергія Дуванова викликав широкий резонанс у світі. Свої застереження висловила ціла низка офіційних представників Заходу, зокрема, Європейський Союз, ОБСЄ, міжнародні правозахисні організації.

Своє ставлення до ситуації з казахстанським журналістом висловили і Сполучені Штати. У вівторок офіційний представник Держдепартаменту США Річард Баучер висловив стурбованість щодо свободи слова і переслідування незалежної преси у Казахстані.

«Ми знаємо, що звинувачення, висунуті проти пана Дуванова, є досить серйозними. У першу чергу, ми хотіли б, щоб будь-який процес над ним був справедливим, прозорим і відкритим», - заявив Річард Баучер.

Відразу після арешту і пред’явлення звинувачення у зґвалтуванні, Сергій Дуванов оголосив голодування в знак протесту проти провокації влади і спецслужб.

На початку тижня один із казахстанських опозиціонерів Нурбулат Масанов заявив, що Дуванов припинив голодування за порадою своїх прихильників, які стурбовані станом його здоров’я після того як його почали примусово годувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG