Доступність посилання

ТОП новини

Кримські політики різко критикують розгляд у Конституційному суді “кримського питання”


Кримські політики різко критикують розгляд у Конституційному суді “кримського питання”

Симферополь, 15 листопада 2002 - Цього тижня Конституційний Суд розпочав розгляд подання групи народних депутатів України щодо низки положень Конституції Криму. Зокрема, вони оскаржують конституційність кримської символіки, розмірів території автономії та її бюджетно-економічні повноваження. Водночас, кримське керівництво критично поставилося до цього позову.

Першим на розгляд Конституційним судом “кримського питання” відгукнувся екс-спікер парламенту Криму Леонід Грач, який назвав це “спробою ліквідувати автономію”. За його словами, цього не знає жодна юридична практика світу. Лідер кримських комуністів пригрозив, що у випадку задоволення Судом цього конституційного подання, в Криму буде ставитися питання про повернення півострова до складу Росії.

Нинішній віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов, який представляє автономію на засіданні Конституційного Суду, був обережніший в оцінках, але теж скритикував народних депутатів України, які вважають неконституційними деякі положення кримської конституції. Він висловив сподівання, що Суд ухвалить “правильне рішення”, яке не дозволить підірвати ситуацію в автономії та урізати її повноваження. За словами пана Кисельова, представлення парламентарів має "не правову основу, а політичну". Водночас, він висловив стурбованість тим, що представник Президента України в Конституційному Суді висловився проти широких економічних повноважень автономії.

Схожу позицію займає і кримський прем’єр Сергій Куницин. Як повідомила урядова прес-служба, він висловився категорично проти перегляду положень Конституції автономної республіки. Цитую: "В основному законі автономії й так обмежені багато, особливо економічних прав Криму. Якщо піти шляхом ще більшого скорочення повноважень автономії, то можна все довести до абсурду", - заявив пан Куницин. На його думку, було б політичною помилкою вносити зміни в основний закон АРК, так важко ухвалений Верховною Радою України всього кілька років тому. Прес-служба Ради міністрів Криму повідомила, що Сергій Куницин вважає, що у випадку ухвалення змін - Верховна Рада АРК і кримський уряд з цим не погодяться і будуть відстоювати права автономії в рамках чинного законодавства.

Тим часом інформаційні агенції повідомили, що подальший розгляд “кримського питання” в Конституційному Суді України триватиме за зачиненими дверима, а виголошення судового вердикту очікується напередодні Нового року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG