Доступність посилання

ТОП новини

Битва за електоренергію з людськими жертвами та етнічним підґрунтям?


Битва за електоренергію з людськими жертвами та етнічним підґрунтям?

Симферополь, 18 листопада 2002 - Ми вже повідомляли, що наприкінці минулого тижня в Криму сталася трагедія: в одному з кримськотатарських селищ виник конфлікт між місцевим мешканцем і контролерами підприємства “Крименерго”. В результатів – двоє убитих і двоє поранених. А ще – знову хвиля міжетнічних підозр і натяків.

Трагедія, про яку йде мова, сталася минулого тижня під час планової перевірки показників приладів електрообліку в симферопольському селищі Ак-Мечеть, де мешкають переважно кримські татари. Між контролером Еміром Джербіновим і місцевим мешканцем Рустемом Куртмалаєвим виник конфлікт й останній вихопив мисливську рушницю. Пролунали постріли. В результаті, Емір Джербінов був убитий, а його колега, контролер “Крименерго” Антоніна Домбровська – отримала важкі дробові поранення.

Однак, Рустему Куртмалаєву не вдалося далеко втекти. На місцевому кладовищі його оточили міліціонери. Під час перестрілки він був застрелений, встигнувши поранити одного правоохоронця. Двоє убитих і двоє поранених – такий підсумок цієї трагедії. Трагедії, яка, як пише місцева преса, мала відбутися, бо конфлікти між енергоконтролерами і зубожілими мешканцями кримськостатських селищ останнім часом – звичне явище. Значна частина репатріантів через важкий економічний стан просто роками не платить за електроенергію. Борг кримськотатарських селищ перед “Крименерго” сягає кількох мільйонів гривень і це є дуже складною соціально-економічною проблемою півострова.

Голова Республіканського комітету Криму у стравах національностей і депортованих громадян Сервер Салієв переконаний, що у цій трагедії немає етнічного підґрунтя:

“Це зовсім не міжетнічні стосунки, це – соціальна необлаштованість і не тільки репатріантів. Можливо, у репатріантів просто це яскравіше, гостріше проявляється, оскільки вони перебувають у набагато гірших умовах, ніж інші громадяни України. Це все – своєрідний останній дзвоник для нас, держслужбовців, керівників, уряду, парламенту, зрештою”, - сказав пан Салієв.

Необлаштованність репатріантів він вважає чи не найголовнішим джерелом політичної напруги на півострові:

“Досить таки гнітюче становище в усіх місцях компактного проживання раніше депортованих. Це – бездоріжжя, це – відсутність газифікації, це – проблеми з водопостачанням, далеке від бажаного – електропостачання, всі вулиці – не освітлені. Темнота, грязюка, болото. І репатріанти вважають себе людьми третього сорту...” – сказав голова Рескомнацу Криму Сервер Салієв. На його думку, якщо влада не зверне уваги на проблеми кримськотатарських передмість – такі трагедії, як в Ак-Мечеть повторяться ще не раз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG