Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Чим вмотивовані рокіровки у владі?


Прямий Ефір: Чим вмотивовані рокіровки у владі?

Київ-Прага, 14 листопада, 2002 –

Зиновій Фриз

У прямому ефірі «Вечірня Свобода». Наші гості – Олександра Кужель, голова державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва підприємництва та Сергій Комісаренко, академік, посол України у Великобританії у 1992-98 роках, президент Українського міжнародного інституту миру і демократії, директор Інституту біохімії.

Вчора президент Леонід Кучма звільнив з посад двох губернаторів: Черкащини та Чернігівщини та 9 голів районних державних адміністрацій. Офіційна причина - неналежне виконання ними своїх службових обов’язків. Ця ж причина стала підставою для попередження главою держави низки керівників центральних та регіональних органів виконавчої влади, які на думку президента, не відповідають своїм посадам. Чим спричинена така масштабна “кадрова чистка” у органах виконавчої влади України? Слово моєму київському колезі Сергієві Руденку.

Сергій Руденко

Масові ротації в українській виконавчій владі традиційно відбуваються після призначення нового керівника уряду, або по завершенні президентських чи парламентських перегонів. Востаннє кадрову ревізію президент провів навесні цього року – за підсумками результатів виборів до Верховної Ради. Тоді своїх посад позбулися керівники місцевих держадміністрацій, які не змогли забезпечити перемогу блоку “За єдину Україну!”.

12 листопада владу охопила чергова кадрова “лихоманка”. Анатолій Кінах звернувся до президента з пропозицією звільнити голову Нацбанку Володимира Стельмаха. Офіційний мотив – гальмування центральним банком економічних реформ у державі. На цю прем’єрську ініціативу Леонід Кучма поки що не відгукнувся. Натомість 13 листопада з’явився президентський указ під досить промовистою назвою – “Про персональну відповідальність керівників центральних і місцевих органів влади”. 2 губернатори, 9 голів райдержадміністрацій усунені з посад, ще 19 керівників регіональних органів влади – попереджено. Крім того, Леонід Кучма попередив голову Фонду державного майна Олександра Бондаря та керівника Державного комітету з регуляторної політики і підприємництва Олександру Кужель про неповну службову відповідність.

Глава президентської адміністрації Віктор Медведчук каже, що кадрові ротації у регіонах – наслідок виявлених там недоліків. Які претензії президент має до Бондаря і Кужель, лідер СДПУ(о) не каже. Не пояснив Віктор Володимирович і того, чому кадрові зміни у виконавчій вертикалі влади відбуваються на тлі очікуваного призначення прем’єра. Чи не означає це, що у такий спосіб президентська адміністрація хоче усунути нового керівника Кабінету міністрів від вирішення кадрових питань? Скажімо, Банкова повністю формує виконавчу владу, а за тим вже й особливого значення немає – хто сяде у прем’єрське крісло. І у даній ситуації не так важливо, хто прийде на зміну звільненому чиновництву – представники СДПУ(о) чи “Регіонів України”. Бо, як казав «великий кормчий всіх народів», кадри вирішують все. Під останнім за нинішньої системи влади слід розуміти виключно інтереси президентської адміністрації.

Зиновій Фриз

У нашій студії сьогодні Олександра Кужель, яку Леонід Кучма хоче усунути з посади. я сьогодні в інтернеті знайшов масу публікацій, масу інтерв’ю пані Кужель, ознайомився з її біографією. Чудова біографія, чудова кар’єра. Особливо мені сподобався такий пункт: за 1999 рік пані Кужель подолала понад 16 тисяч кілометрів ділових відряджень всією територією України з метою налагодження співпраці з представниками влади і підприємцями, контролю за виконанням указів президента, розвитку і консолідації громадсбьких об’єднань підприємців, організації та роз’яснення рішень 1 всеукраїнського з’їзду представників малого та середнього бізнесу. Пані Олександро, я хочу сказати, що є маса публікацій, в яких Ви постаєте, справді, і мужньою жінкою і людиною справжнім фахівцем. Ви сказали сьогодні у першій частині передачі, що служите президентові. скажіть, будь ласка, виникає закономірне питання: то що, Ви погано служите йому, якщо він хоче усунути Вас з цієї посади?

Олександра Кужель

Я Вам дуже дякую за добрі слова. На жаль, в Україні мало хто читає Інтернет, навіть, ті, хто готує довідки президентові. І вони не знали роботу, яку ми робили. Найприємніше, що цей Указ 2 роки тому почали ініціювати ми. Ми ставили питання до президента, що поки не почнеться персональна відповідальність органів виконавчої влади і регіональних лідерів за невиконання указів і законів, ніяких змін не буде. Я не один раз проїхала всю Україну, практично кожен регіон мене знає. І я знаю всі проблеми в кожному регіоні. На жаль, я займаюся тим, що пишу президентові про невідповідність голів обласних і райадміністрацій, про міністрів, які не виконують розпорядження президента. Це не всім подобається. Але, на мій погляд, навіть те, що я отримала серйозну догану, не покриває того позитиву, який вже дав цей Указ. По-перше, усі губернатори «стрепенулися», зрозуміли, що треба виконувати, зразу ж з'явилися гроші на національну програму для малого бізнесу, всі раптом згадали, що треба виконувати Указ і документи. Я вважаю, що я – людина-солдат. Я служу президенту, Богу і народу України. І пояснила, чому президенту першому, - він дав мені можливість служити. Забере можливість, я буду служити до кінця своєму народові, в ланках своєї партії, бо я дійсно люблю Україну й свій народ. Єдине, що мені неприємне при всьому позитиві, що, на жаль, довідка, яка була дана президенту, була дуже нефахова в тому, що є культура зрівняння. Не можна, наприклад, долю малого бізнесу ВВП Чернівців зрівнювати з долею малого бізнесу ВВП Запоріжжя.

Зиновій Фрис

Дуже Вам дякую. У Вас ще буде можливість висловитися з приводу причин Вашого можливого усунення. Але давайте подивимося на інші причини. Ви стараєтеся, очевидно свідомо, зовсім не говорити про політичну сторону справи, якісь політичні аспекти всього того, що затіяв пан президент. «Українська правда» сьогодні, читаю:« Безпрецедентна кадрова революція – так називають політологи останнє рішення глави держави з умов наближення президентських виборів». На думку політолога Володимира Полохало, Леонід Кучма прагне оточити кандидата, наступника на посаду президента, надійними людьми на рівні регіональних і не лише регіональних еліт. Думаю Вам, пані Кужель, буде цікаво послухати точку зору народного депутата України, заступника голови партії Батьківщина Олександра Турчинова, чому Вас і інших регіональних і не лише регіональних лідерів усувають чи хочуть усунути зі своїх посад.

Олександр Турчинов

Справа в тім, що процес великого і, мабуть, останнього перерозподілу адміністративного ресурсу, який хоче провести режим Кучми, зайшов у свою, мабуть, останню, фінішну фазу. Більшість, яка тільки формально існує у Верховній Раді, намагається домовитися щодо розподілу посад, і це в них не виходить. Усе більше й більше нових посад, нових шматків адміністративного ресурсу затягується в цей хворобливий процес великого «дерибану», інакше це не назвеш. Саме тому в хід пішли посади губернаторів, Фонду держмайна, голови Нацбанку. Коли, навіть, незаангажовані аналітики або політики зможуть це проаналізувати, вони прийдуть до висновку, що як за звичай такі процеси відбуваються вже наприкінці існування тоталітарних режимів. В мене відчуття, що вони, мабуть, так і не встигнуть все розподілити, коли Кучма все ж таки буде змушений піти у відставку. І, навіть, коли цей процес розподілу прийде до якогось реального етапу, а це може бути обрання прем’єр-міністра й формування якоїсь умовної більшості, то все одно це буде тільки чиясь тимчасова перемога у зв’язку з тим, що починається розвал системи, коли великі клани починають рвати адміністративні шматки настільки, наскільки вони тільки можуть урвати. А реально сьогодні 3 великі політичні групи ведуть жорстоку боротьбу за адміністративний ресурс напередодні дострокових президентських виборів: це клан Суркіса – Медведчука, тобто СДПУ(о), донецька група й група Пінчука – Тигипка, яка також приймає активну участь у цьому процесі. Тобто зараз Україну «поріжуть» на декілька адміністративних шматків, і кожна з цих груп спробує отримати найбільший з них.

Зиновій Фрис

Отже, слова пана Турчинова можна звести до того, що це останній бій влади, бій за кадри. Ми вже чули точку зору пані Кужель, пана Турчинова. Пане Комісаренко, може у Вас є якась особлива думка, може, це якісь перебільшення, може, взагалі, немає ніякої кадрової революції, а чергова зміна на своїх посадах, нормальна для будь-якої країни?

Сергій Комісаренко

Звичайно, зміни керівництва, навіть, найвищого – міністрів, прем’єр-міністрів – це нормальна ситуація, яка відбувається в кожній країні. Але вона повинна бути обґрунтованою, за нею має бути якийсь здоровий глузд. У нас, на жаль, зміни, які відбуваються в адміністративному апараті, інколи не зрозумілі з точки зору здорового глузду. Якщо раніше підбір кадрів відбувався за принципом відданості президенту, то зараз в основі – хто відстоює інтереси кланово-олігархічних структур. Починається боротьба, і президента переконують ті чи інші структури залежно від їхнього впливу на нього, кого треба призначити. Я повертаюся до питання, яке я вважаю центральним, - які критерії створення державної служби, кому повинні служити державні службовці. Вони не повинні служити людям, які їх призначають, вони повинні служити державі. Ви згадали, що я був послом у Великобританії. Був уряд консерваторів, зараз уряд лейбористів. Не міняються державні службовці, вони продовжують працювати, вони є носіями знань, вміння, вони притримуються тієї ж державної політики.

Юлія Жмакіна

Але все таки команда змінює команду. Пані Кужель, Ви вважаєте логічним, що рокіровки в уряді при тому, що немає нового прем’єра, при тому, що не приходить нова команда, а під прем’єра чомусь дають зміни?

Олександра Кужель

На мій погляд, тут дуже некоректно сталося, бо було доручення прем’єру провести засідання, перше засідання пройшло під головуванням прем’єра. Він зробив серйозне зауваження не тільки комітету, а багатьом міністерствам, які ігнорують виконання указів президента. Він доручив на 28 листопада підготувати засідання Кабміну, на яке ми підготували дуже серйозні документи за дорученням президента - 2 укази, 4 закони, 2 постанови, які дуже чекають підприємці. Але, на жаль, це чомусь нікого не цікавило. Я все ж таки більш за командну гру, бо коли в уряді немає команди, яка бере на себе відповідальність, це, на жаль, безвідповідальний уряд. Я приймаю повністю ідеологію розуміння коаліційного уряду й команди, яка туди прийде. Я відношусь до команди Трудової України, до Сергія Тигипка, Ігоря Шарова, Дмитра Табачника, Деркача й інших. Я з ними працюю 3 роки. Якщо моя команда скаже, що мені треба залишити цей пост, бо це – командна гра, я залишу й буду далі працювати для України, але у вигляді команди. Наша команда подавала Кінаха прем’єром, ми зараз і в уряді разом працюємо. Ми теж вважаємо, що це дуже порядний прем’єр. Як вирішить президент його право, йому ще 2 роки працювати до виборів, і він має право вибрати команду, за яку разом із нею нести відповідальність.

Зиновій Фрис

Пані Кужель, Ви готові працювати в будь-якій команді, скажімо, в команді «Нашої України» чи «Батьківщини», чи тільки в партії пана Тигипка?

Олександра Кужель

До мене був серйозний вибір, це була не випадковість. У своєму житті я була в єдиній партії – в ліберальній. І коли вбили Євгена Щербаня і його дружину, ми всі пішли. Я дала слово, що не буду так відноситися до партії. Потім я працювала з багатьма урядами і з Валерієм Пустовойтенком, і з Віктором Ющенком. Непросте було рішення – обрання команди. Але я практична людина, дуже люблю працювати і зараз буду працювати з ранку до ночі. Найкращі рішення я провела з Сергієм Тигипком.З ним дуже комфортно працювати і можу сказати чому. Я боюся людей, які не приймають рішення. Краще помилитися, змінити, але рішення приймати. І мені в цій команді дуже комфортно працювати. Я дуже поважаю Ющенка, його команду, це – мої друзі. Але для роботи, мого відчуття я співпадаю з командою Тигипка.

Юлія Жмакіна

Дві найсвіжіші новини з українських агенцій - Леонід Кучма призначив губернатором Сумської області Володимира Щербаня. Як повідомляють «Українські новини», спікер Парламенту Володимир Литвин заявив, що 21 листопада Верховна Рада розглядатиме на посаду прем’єр-міністра кандидатуру донецького губернатора пана Януковича. Можливо, декілька слів про ці зміни.

Олександра Кужель

Я вітаю Сумську область, що вона буде далі працювати, бо з приходом Щербаня буде серйозне економічне покращення. Прийшли і капітал, і інвестиції, а до того це було просто «болото». А з приводу прем’єра... «ноу коментс». У нас є кандидатура Кінаха. Це – право президента, а далі буде голосувати Верховна Рада.

Юлія Жмакіна

Пане Комісаренко, усі ці рокіровки в органах влади – що за цим?

Сергій Комісаренко

Це відсутність системи державотворення. Хаос, який відбувається, це – неможливість керувати країною, і те, що країна, на жаль, знаходиться в системній кризі. Згоден, що треба працювати, і патріотично налаштовані люди працюють на благо країни.

Зиновій Фрис

На жаль, ми мусимо закінчувати. Хай щастить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG