Доступність посилання

ТОП новини

Закордонна преса про Україну: зміна уряду задля окозамилювання


Закордонна преса про Україну: зміна уряду задля окозамилювання

Прага, 18 листопада 2002 – Преса за кордоном у понеділок коментує головні події довкола України: зміну уряду, небажання НАТО бачити українського президента на празькому самміті та візит Леоніда Кучми до Росії й Китаю.

Візит президента Кучми до Москви свідчить про те, що Київ готовий відмовитися від багатовекторності і розбудовувати свою політику у напрямку Кремля, пише у понеділок "Російская газета". У Кучми немає іншого виходу, бо плани України завоювати Захід і увійти до НАТО - під питанням після небажання альянсу бачити українського президента на своєму самміті в Празі.

Практично всі західні щоденники цитують заяву речника НАТО в Брюсселі Іва Бродера про те, що жодного запрошення на самміт альянсу українському президенту не надсилали і вважають нерозумним для Кучми з`влятися в Празі. Британська "Файненшл Таймс" пише, що цією заявою НАТО висловило свій протест проти рішення Ради Національної Безпеки і Оборони України відправити до Праги Кучму разом із Зленком.

Інша британська газета "Індепендент" нагадує, як український лідер упродовж останніх років розчаровував альянс: минулого року продавав зброю Македонії, у той час як НАТО займалося миротворчою діяльністю на Балканах і тепер, коли Вашингтон звинувачує Кучму у продажі зброї Іраку. Нинішній візит українського президента до Китаю газета розцінює як спробу шукати у Пекіна підтримки, якщо подальшими інспекціями щодо "Кольчуг" займатиметься ООН. Аналітичний тижневик "Стратфор" вміщує коментар із назвою "НАТО підставляє Білорусі й Україні холодне плече". Тижневик вважає, що наслідком такої невмілої політики альянсу щодо цих держав, стане посилення російської безпеки. У той час як, українського і білоруського лідерів у Празі не вітатимуть, Росія братиме участь в усіх запланованих НАТО заходах.

Західна преса також коментує рішення Леоніда Кучми про відставку уряду Кінаха. Американський щоденник "Лос-Анжелес Таймс" пише, що таким чином український лідер хоче відвернути увагу від політичних скандалів довкола нього і посилити свою владу. Газета називає головного претендента на прем’єрське крісло Віктора Януковича жорстким і безжалісним лідером, здатним посилити позиції Кучми. А, на думку британської "Індепендент", зміна прем’єра поглибить політичну кризу в Україні. Про це пише у понеділок і "Інтернешнл Геральд Тріб`юн", яка називає Януковича представником одного з найсильніших і найбагатших кланів, що має свою фракцію у парламенті.

Питання про владу в Україні вирішується поза її межами, так коментує останні події в Україні директор Інституту країн СНД у Москві Костянтин Затулін на шпальтах російського тижневика "Новая газета". Він нагадує слова Леоніда Кучми під час минулих парламентських виборів, мовляв Україна – це футбольне поле, на якому грають США і Росія. Деякі представники російської еліти, що роками гріли руки на українському газовому чи політичному полі продовжують переконувати Кремль і громадську думку в доцільності підтримувати Кучму. Але, якщо США мають чіткі уявлення про власні цілі в Україні, то негнучка російська політика ґрунтується на безпринциповому ставлення до справжніх гарантій російським національним інтересам в Україні. Директор московського інституту СНД Затулін, статтю якого друкує "Новая газета" пише, що якби російська влада відмовилася від послуг сумнівних дипломатів типу Черномирдіна і експертів типу Павловського й Гельмана, то швидко зрозуміла, що принаймні частина публічних гасел української опозиції відповідає довгостроковим російським інтересам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG