Доступність посилання

ТОП новини

Термін для висунення кандидатур на пост президента Сербії сплив у неділю


Термін для висунення кандидатур на пост президента Сербії сплив у неділю

Белград, 19 листопада 2002 – На відміну від вересня, коли балотувалося дванадцять кандидатів, цим разом на пост президента претендує лише троє політичних діячів.

Сербія втомлена від частих виборів. Про це засвідчив другий тур недавніх президентських виборів, в якому взяло участь менше від половини електорату. Нові вибори призначено на 8 грудня. Виявляється, що президентське крісло не приваблює ні політичних діячів. Наразі балотувалися президент Югославії Воїслав Коштуніца, голова Радикальної партії Воїслав Шешель та лідер Партії сербської єдності Борислав Пелевич.

Політичні оглядачі у Белграді відзначають, що Шешель і Пелевич – ультранаціоналісти, а Коштуніца – традиціоналіст і поміркований націоналіст. В гонках немає нікого з політичного центру та лівиці; немає ні проєвропейських реформаторів. Коштуніца прямо відкинув підтримку партій правлячої коаліції, очолюваної прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем. А керівництво Соціалістичної партії, на пропозицію Слободана Мілошевича, закликало своїх прихильників голосувати за лідера радикалів Воїслава Шешеля.

Сербські коментатори в перших аналізах відзначають, що демократичні сили здалися без боротьби. Правляча коаліція, за офіційним поясненням її лідерів, не висунула свого кандидата тому, що виявила готовність підтримати Коштуніцу. Глава держави відкинув її підтримку. Виборці, які підтримують реформаторський уряд Джінджича у грудні не матимуть за кого голосувати. Можливо саме це є метою політичної гри. Реформатори у жовтні впевнилися, що вони не в змозі перемогти правих і через це не балотували нікого. Якщо через це більше від половини виборців бойкотуватиме вибори, президента знову не буде обрано. А значна частина виборців буде змушена не голосувати, оскільки вважає безглуздим вибір між Коштуніцею й Шешелем. Це стосується, зокрема, національних меншин.

Про наслідки ще одного неуспіху виборів ще рано говорити. З певністю можна говорити лише про масове розчарування громадян, яке не сприяє ні реформаторам ні консерваторам. Екстреміст Шешель, згідно з усіма опитуваннями, не переможе Коштуніцу. Проте, ні Коштуніца не в змозі перемогти Шешеля без допомоги партій правлячої коаліції. Немає відповіді на запитання чому він відкидає запропоновану допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG