Доступність посилання

ТОП новини

Організація самміту НАТО обійдеться Чехії у 27 мільйонів доларів


Організація самміту НАТО обійдеться Чехії у 27 мільйонів доларів

Прага, 19 листопада 2002 – На організацію дводенного самміту НАТО чеська влада витратить близько 27 мільйонів доларів. Головні витрати припадають на забезпечення безпеки майже 50 голів держав та урядів, що приїдуть цього тижня до Праги.

За даними, що їх подає чеська преса, практично половину з 800 мільйонів крон, чи майже 27 мільйонів доларів отримає міністерство внутрішніх справ для підвищення оплати поліцейських, які охороняють цими днями не лише місця проведення самміту, але і патрулюють центральні вулиці Праги та празьке летовище. Понад один мільйон доларів, чи 40 мільйонів крон, виділено для Служби Безпеки, яка має перевірити кожного із кількох тисяч працівників, які обслуговуватимуть закордонних гостей, що приїдуть до Праги. Майже півмільйона доларів коштуватиме цивільній контррозвідці перевірка людей, які можуть складати ризик для безпеки учасників самміту.

Проте за найбільшу безпекову операцію, пов’язану із проведенням самміту, Чехії плати практично не доведеться. Празьке небо протягом цих кількох днів охоронятимуть американські літаки-винищувачі, які на час проведення самміту перебазуються з військової бази Авіано, в Італії. Чехія, яка долучилася до НАТО лише три роки тому, не має у своєму повітряному флоті відповідних літаків, тому за військово-повітряну безпеку Празького самміту відповідатимуть американські пілоти, які, однак, будуть підпорядковані чеським військовим.

Сума, в яку обійдеться ця операція, не називається, але чеські засоби масової інформації говорять, що вона була би не по кишені для країни. Тому всі витрати, пов’язані з перельотом та здійсненням повітряного патрулювання, нестиме НАТО, і чеська сторона заплатить лише за перебування самих військових льотчиків.

Друга половина грошей, виділених на проведення самміту, піде на організацію засідань, оренду приміщень, друк інформаційних матеріалів, розміщення гостей та офіційні прийоми.

Представники чеського туристичного бізнесу говорять, що їм навряд чи вдасться багато заробити на організації самміту, але вони сподіваються, що після серпневої повені проведення самміту НАТО дасть сигнал, що Прага знову готова до прийому гостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG