Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан завершив дводенний візит до Белграда. Перед від’їздом він у югославській столиці зустрівся з Карлою дель Понте, головним прокурором Міжнародного трибуналу у Гаазі


Генеральний секретар ООН Кофі Аннан завершив дводенний візит до Белграда. Перед від’їздом він у югославській столиці зустрівся з Карлою дель Понте, головним прокурором Міжнародного трибуналу у Гаазі

Белград, 20 листопада 2002 – Перший візит генерального секретаря ООН від 1989 року був би приємністю для Белграда якщо б не було відкритих питань, а саме – Косова й Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів. Аннан після зустрічі з президентом Югославії Воїславом Коштуніцею похвально говорив про процес демократичної перебудови країни й пообіцяв подальшу підтримку міжнародного співтовариства белградській владі. Генеральний секретар ООН нагадав, що для досягнення демократії інколи не вистачить одного людського віку. Для цього необхідно кілька поколінь, сказав Аннан.

Щодо Косово, прем’єр Зоран Джінджич після розмов з Аннаном й міжнародним адміністратором у провінції Міхаелом Штайнером заявив, що найближчим часом розпочнуться офіційні контакти між Белградом і Приштиною. Джінджич не уточнив, які контакти має на увазі. З контексту не важко зрозуміти, що йдеться про контакти з представниками етнічних албанців.

Проте, найбільшою сенсацією під час візиту була зустріч Аннана з Карлою дель Понте в белградському бюро Гаазького трибуналу. Кожне прибуття головного прокурора є свого роду гіркою пігулкою для Белграда, зокрема для Коштуніци, який Гаазький суд не раз називав антисербським. Дель Понте сьогодні ствердила, що колишнього командувача Збройних сил боснійських сербів Ратка Младича захищають певні структури югославської армії. Поряд з цим, вона саме у Белграді сказала, що немає підстав для тимчасового звільнення екс-президента Слободана Мілошевича для лікування у Сербії. Кількасот Мілошевичевих прихильників під час візиту Аннана маніфестували на підтримку колишнього президента. Маніфестантів очолювали дружина колишнього президента та Воїслав Шешель, один з кандидатів на пост президента Сербії.

Несподіванкою для сербської громадськості стала зустріч Карли дель Понте з генералом Бранком Крґою, виконуючим обов’язків начальника Генштабу Збройних сил Югославії. Крґа, за повідомленням Радіо Б 92, заявив, що армія не захищає Младича та що не вживатиме жодних заходів, щоби унеможливити його ув’язнення. Цікаво, що згадану інформацію від ранку передає лише згадане радіо. Для інших це, м’яко кажучи, шок, оскільки багато хто припускає, що Младич перебуває під захистом озброєних осіб.

Без перебільшення можна сказати, що офіційний Белград із полегшенням зітхнув коли Аннан виїхав до Хорватії. Причина в тому, що генеральний секретар і від Загреба вимагає видати кількох генералів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG