Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 20 листопада 2002 року - «У четвер уряд України може очолити донеччанин. Українські політики готуються до парламентського голосування за нового прем’єра як до війни», - пише московський часопис «Российская газета», всесторонньо оцінюючи нинішнього кандидата на прем’єрську посаду Віктора Януковача.

Із висуненням Януковича кандидатом на посаду Прем’єр-міністра України, «загострилося протистояння київської і донецької груп. До першої групи зараховують главу президентської адміністрації і почесного віце-президента футбольного клубу «Динамо» (Київ) Віктора Медведчука. А з другою групою пов’язують главу футбольного клубу «Шахтар» Ріната Ахматова. Голосування за прем’єра буде схожим на футбольний «матч смерті», - пише «Российская газета».

Віктор Янукович, якого нині пропонують на прем’єрську посаду, мав судимості. Якщо його призначать, то Україна «піде шляхом африканських країн», а європейський вибір залишиться у минулому, - пише автор статті, посилаючись на висловлювання політолога Володимира Малінковича.

Далі, «Российская газета» зауважує, що багато українських політиків незадоволені тим, що разом з Януковичем до Києва, в якому практично перемогла українізація, знову повернеться російська мова і зв’язки з Росією зміцняться. А це не влаштовує опозицію і правого екс-прем’єра Віктора Ющенка.

Тоді як донеччани, за словами автора статті, висувають два аргументи на свою користь. Перший, - кажуть вони, заробленими в Донецьку грошима користуються усі дотаційні області України. Другий аргумент – донеччанин Єфим Звягільський, який свого часу керував українським урядом, зумів стабілізувати економіку в період гіперінфляції.

За висновками російського часопису, у Верховній Раді не сумніваються, що Росії сподобається новий український прем’єр в особі Віктора Януковича, який завчасно і міцно вибудовував контакти з Росією.

Автор статті також зауважує, що «у Києві чітко усвідомлюють, що Янукович - не спрацюється з головою президентської адміністрації Медведчуком. «Сильний політик, Медведчук, не може допустити конкурента на своєму полі», - наголошує «Российская газета».

А низка інших московських газет у середу активно відгукнулися на зникнення і знайдення тіла журналіста Михайла Коломійця, порівнюючи цей випадок зі справою Георгія Гонгадзе. Дехто з оглядачів ставить під сумнів версію самогубства Коломійця.

Скажімо, газета «Кооммерсант» не виключає, що Михайло Коломієць міг боротися з існуючим режимом, роблячи це так, аби ніхто не здогадувався, а коли діючий режим все-таки дізнався про це, то усунув журналіста. «Тепер - Михайло Коломієць. Хто буде наступним?», - риторично запитує оглядач із російського часопису «Комерсант». А вже в іншій статті у цьому ж таки «Комерсанте», мовиться, що правозахисні організації на Заході вже пов’язують смерть Михайла Коломійця з убивством Георгія Гонгадзе. Міжнародна організація журналістів «Репортери без кордонів» надіслала листа президентові Кучмі з вимогою взяти під особистий контроль перебіг розслідування справи. А найближчим часом ці вимоги, скоріш за все, підтримає і українська опозиція.

З іншого боку, зауважує газета «Комерсант», ситуацією напевне спробує скористатися у своїх цілях українська влада. Довівши, що загибель Михайла Коломійця – банальне самогубства, вона отримає можливість і усі попередні випадки загибелі журналістів (включно з Георгієм Гонгадзе) списати на побутові причини: невлаштованість, пияцтво чи проблеми в особистому житті. У будь-якому випадку, загибель Михайла Коломійця вже стала подією, яка здатна серйозно вплинути на подальший розвиток політичної ситуації в Україні», - робить висновок російський часопис «Комерсант».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG