Доступність посилання

ТОП новини

Що думають про кандидатуру майбутнього прем’єр-міністра України в США


Що думають про кандидатуру майбутнього прем’єр-міністра України в США

Вашингтон, 20 листопада 2002 – В Україні продовжуються консультації навколо кандидатури майбутнього прем’єр-міністра. Особу Віктора Януковича починають обговорювати і на Заході.

Перш ніж серйозно обговорювати кандидатуру майбутнього прем’єр-міністра України, експерти у Вашингтоні звертають увагу на те, що посада голови уряду в Україні стає вакантною майже кожного року. Для західних бізнесових та політичних кіл це перш за все означає нестабільність. Спеціалісти, що займаються Україною, акцентують увагу на тому, що у більшості випадків ініціатором таких змін виступав саме президент України.

Віктор Янукович для західних спеціалістів поки що залишається непізнаним. Багато говорять про його фінансову та адміністративну могутність на сході України, про його відданість президентові Кучмі та про те, що його прихід однозначно говорить про намагання президента посилити свої надзвичайно хиткі позиції.

Варто зазначити, що два місяці тому Віктор Янукович відвідував США. На зустрічі з губернатором Нью-Йорка, який у той період готувався до виборів, він запропонував свою допомогу у виборчій кампанії. При цьому Віктор Янукович із гордістю зазначав, що його Партія регіонів набрала переважну більшість голосів в області і привела у Верховну Раду найбільше представників по мажоритарних округах.

У Вашингтоні зустріч із представниками бізнесу для нього організовувала Українсько-американська бізнес рада, яку очолює Кемптон Дженкінс. У запрошенні на сніданок, що відбувся 23 вересня, Януковича було названо як можливого майбутнього президента України.

На цій зустрічі, яка відбулась у розпал демонстрацій опозиції в Україні Віктор Янукович практично не торкався політичних питань, зазначивши лише, що вибори в Україні продемонстрували відданість держави напрямку демократичного розвитку. Він намагався продемонструвати економічні досягнення України, наводячи приклад Донецької області, та переконати у перспективності інвестицій в українську економіку.

І все ж, що означає прихід Віктора Януковича на посаду прем’єра? Свою думку з цього приводу висловила Надія Дюк, член Ради з міжнародної політики США.

Надія Дюк:

«Не багато інформації щодо особи Януковича й особливо тут, на Заході. Що це за людина, його досягнення, чи брав він участь взагалі у якихось напрямках демократизації України – на жаль, немає такої інформації. Люди дуже багато говорять про розподіл кланів: чи це донецький, чи дніпропетровський, хто для кого працює. Але, врешті-решт, треба зрозуміти, що прем’єр-міністра призначає президент, і головне для нового прем’єр-міністра – виконувати ті завдання, що вважає пріоритетними президент».

Голосування по кандидатурі майбутнього прем’єр-міністра України багато в чому, якщо не повністю, визначить майбутнє України. Для західних спеціалістів важливо не тільки, хто конкретно очолить майбутній український уряд, а й питання, яку кількість голосів та яких політичних сил отримає кандидат президента. І в цьому контексті одне з основних питань, яке постає перед Заходом, – чи зможе у цей критичний момент продемонструвати свою позицію і спільно вистояти українська демократична опозиція?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG