Доступність посилання

ТОП новини

Американський Сенат ухвалив створення нового Міністерства внутрішньої безпеки


Американський Сенат ухвалив створення нового Міністерства внутрішньої безпеки

Нью-Йорк, 20 листопада 2002 - Американський Сенат ухвалив створення нового Міністерства внутрішньої безпеки. Це означає найбільшу реорганізацію уряду Сполучених Штатів за останні 50 років. Нове міністерство має об’єднати численні урядові служби та установи з метою, насамперед, ефективної боротьби з тероризмом.

Нове Міністерство внутрішньої безпеки має об’єднати два десятки різних установ та служб із багатьох міністерств та відомств. Наприклад, з Міністерства транспорту до нового міністерства увійде Морська прикордонна охорона, з Пентагона – Система національних комунікацій, з Федерального бюро розслідувань – Офіс Національної внутрішньої готовності та Центр захисту національної інфраструктури, з Міністерства фінансів – митна служба і Сікрет сервіс, включно з особистою охороною президента, з Міністерства юстиції – еміграційна служба і так далі. Усього в новому міністерстві буде 170 000 службовців. Міністром буде призначений, як усі очікують, Том Рідж, нині він є радником президента з питань внутрішньої безпеки. Бюджет нового міністерства планується на рівні 35.5 мільярда доларів. Від 1947-го року урядовий апарат не знав такої революційної перебудови. Скільки часу забере процес створення Міністерства внутрішньої безпеки – поки що не зовсім ясно. Історики згадують, що 1945-го року, одразу після перемоги у Другій світовій війні, президент Трумен оприлюднив план злиття Міністерства війни і Міністерства військово-морського флоту в єдине Міністерство оборони. Але Конгрес витратив два роки, щоб лише затвердити цей план. Фактичне створення тривало кілька років.

Дейвід Уокер, директор Генеральної бухгалтерії Конгресу, каже: “Потрібні роки, щоб це міністерство запрацювало як єдиний механізм, адже треба об’єднати двадцять дві різні установи, кожна зі своїми власними традиціями та своїми власними звичаями”.

Але так чи інакше, рішення Сенату, та ще й переважною більшістю голосів, зі 100 сенаторів 90 проголосували за, лише 9 – проти. Це вважають значною перемогою президента Джорджа Буша. Нью-Йорк Таймс, навіть, охарактеризувала голосування в Сенаті як “беззастережний тріумф” Білого дому. Подякувавши за підтримку, у телефонній конференції з борту літака з лідерами республіканців у Конгресі президент Буш заявив, зокрема, таке: “Ми досягли великого прогресу у війні з терором. Частина цього прогресу – наша спроможність захистити американський народ удома”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG