Доступність посилання

ТОП новини

Новий теракт в Єрусалимі: 11 загиблих і діти також


Новий теракт в Єрусалимі: 11 загиблих і діти також

Прага, 21 листопада 2002 - Новий терористичний акт в Єрусалимі. Щонайменше 11 ізраїльтян загинуло і близько 50-ти було поранено внаслідок вибуху в єрусалимському автобусі сьогодні вранці. Серед загиблих – діти. Відповідальність за теракт взяло на себе екстремістське угрупування Хамас.

26-ти річний вбивця-самогубець увійшов вранці до автобусу, що прямував в центр Єрусалима, проїхав 2 зупинки і підірвав себе разом із з усіма пасажирами, загинувши сам. Представник Хамасу Ізмаїл Абу Шанаб заявив у Газі, що теракт скоєно у відповідь на останні дії ізраїльських військ на палестинській території. "Це – наша законна реакція проти ізраїльської окупації, і міжнародному співтовариству слід радше змусити Ізраїль відступити, ніж вимагати від палестинців скласти зброю. Ми боремося на нашу свободу. Ми боротимемося і далі щоби здобути нашу свободу."

США, Великобританія й Європейський Союз гостро засудили теракт, а європейські лідери підкреслили, що кожен наступний теракт перешкоджає створенню незалежної палестинської держави. Ізраїль заявив, що не толеруватиме цього і захищатиме себе. Позицію ізраїльського уряду висловив сьогодні його речник Аві Пазнер: "Знову невинні ізраїльтяни: чоловіки, жінки й діти загинули в Єрусалимі від рук палестинських терористів. Нам зрозуміло, що палестинська влада не лише нічого не робить, щоби зупинити тероризм, а й фактично його заохочує."

Президент Ізраїлю Моше Кацав закликав держави перервати усі контакти з лідером Палестинської автономії Ясіром Арафатом до цілковитого припинення терору. Сам Арафат, як повідомило офіційне палестинське агентство новин ВАФА, засудив ранковий теракт в Єрусалимі; він заявив, що чинити опір ізраїльській окупації не означає нападати на мирних ізраїльтян.

Сьогоднішній теракт Хамасу – перший після того, як прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон оголосив позачергові вибори після розвалу його урядової коаліції з партією Праці. Оглядачі припускають, що вибух єрусалимського автобусу послабить зростаючу популярність лідера партії Праці мера Хайфи Амрама Міцна і посилить позиції Шарона.

Але, німецький щоденник "Ді Вельт" пророкує успіх партії Праці, і пише, що під керівництвом Міцна вона перетворюється на справжню політичну опозицію. Міцна дуже популярний і готовий вести переговори з будь-якими представниками палестинців, готових до діалогу. "Ді Вельт" припускає, що у разі провалу переговорів, Міцна виступатиме за відокремлення двох держав і виведення ізраїльських військ з окупованих територій і палестинських поселень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG