Доступність посилання

ТОП новини

У процесі екс-президентові Югославії Слободану Мілошевичу на цьому тижні свідчив один з колишніх лідерів самопроголошеної сербської держави у Хорватії


У процесі екс-президентові Югославії Слободану Мілошевичу на цьому тижні свідчив один з колишніх лідерів самопроголошеної сербської держави у Хорватії

Белград, 22 листопада 2002 – Він розкрив чимало подробиць про роль офіційного Белграда в повстанні хорватських сербів.

Свідок, якого названо Ц-61, був активним учасником воєнних подій й він наступного року має постати перед судом в ролі підсудного. Ймовірно через це збережено його анонімність. Йдеться про одного з колишніх лідерів сербів у Хорватії. Він каже, що принаймні 30 разів зустрічався з Мілошевичем та що часто розмовляв з колишнім президентом по телефону. Слухаючи перед судом записи підслуханих телефонних розмов, він непомильно впізнавав голоси Мілошевича та його співрозмовників.

Свідчення Ц-61 викликало зацікавлення сербської громадскості всупереч тому що, на вимогу прокуратури, у четвер тринадцять разів закривали процес й припиняли прямий ефір по телебаченню. За словами свідка, югославська армія й сербська Служба безпеки від 1990 року були безпосередньо причетними до драматичних подій у Хорватії, а їхні командувачі беззастережно виконували усі накази Мілошевича. Анонімний Ц-61 каже, що він в цьому пересвідчився в розмовах з колишнім президентом, чільними генералами, лідером сербських ультранаціоналістів Воїславом Шешелем та іншими високопоставленими урядовцями.

Про окремі подробиці у зв’язку із створенням сербської держави на території Хорватії уже свідчили колишні сербські поліцейські, які тим часом виїхали з країни. Свідчення Ц-61 значне тому, що в нього є інформації з першої руки: він постійно був на місці й не посилається на розповіді інших людей.

Згідно з правилами Гаазького трибуналу, суворі штрафні санкції буде застосовано проти усіх, хто в будь-який спосіб розкриє ідентичність свідків. Через це в сербській пресі немає жодних натяків про ім’я Ц-61. Його подобу й голос на телебаченні здеформовано за допомогою комп’ютерів. Оглядачі згідні в тому, що прокуратура цим разом знайшла особу, яка від початку війни брала безпосередню участь в подіях і яка знає, що мозком секретних операцій був саме Мілошевич.

Свідка Ц-61 колишній президент мав би перехресно допитувати наступного тижня. Не важко припустити, що допит буде надзвичайно цікавим і – драматичним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG