Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетні колізії - як виглядають при цьому регіони України


Бюджетні колізії - як виглядають при цьому регіони України

Київ, 25 листопада 2002 - Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект “ Про державний бюджет України на 2003 рік”. Депутати підтримали варіант бюджету, запропонований профільним парламентським комітетом. У цьому варіанті порівняно із урядовим законопроектом збільшені загальні видатки та доходи державної скарбниці. Кабінет Міністрів в особі міністра фінансів Ігоря Юшка вважає, що у такий спосіб парламент порушив процедуру голосування.

Втім, із призначенням нового прем’єр-міністра, формуванням нового уряду, перерозподілом парламентських комітетів виникає чимало запитань на кшталт того, як нова команда працюватиме за бюджетом, розробленим попереднім урядом. Тож бюджетні колізії можна вважати перманентними. Ми ж звернемо увагу на одну цікаву бюджетну тенденцію - яким би не був уряд та сам бюджет, головне навантаження щодо наповнення доходної частини припадає увесь час на регіони.

Головний фінансовий документ країни практично щороку ухвалюється на тлі неординарних політичних подій. Цього року таким тлом була прем’єріада. Але це ще не кінець – попереду формування нового уряду. Виходить так, що портфелями переймаються більше, аніж самими проблемами. І, що найгірше, такі, з дозволу сказати, стандарти стають традиціями. Це по-перше. По-друге, спрацьовує стереотип - віддамо більшу частину повноважень держави місцевим бюджетам. Тож вразливою соціальною сферою перейматимуться виключно місцеві бюджети. У жодному із варіантів – ані парламентському, ані урядовому - не запропоновані централізовані капіталовкладення у загальнодержавний бюджет. Член бюджетного парламентського комітету, народний депутат Олександр Чорноволенко ось як охарактеризував документ:

«Це яскравий такий бюджет військової хунти у момент перевороту. Нема про що говорити. Саме на поліцейські функції СБУ, МВС, податкової, президентської адміністрацій збільшуються надходження за рахунок скорочення на соціальні потреби. З одного боку, увесь час падають темпи економічного зростання, які були досягнуті при уряді Ющенка. А з другого боку - пропонується бюджет-стагнація із усіма витратами на силові структури без жодного розвитку.»

Це була думка народного депутата Олександра Чорноволенка.

Тож вимальовується цікава картина - самостійність регіонів з точки зору виконання зобов’язань збільшується, а самостійність з точки зору ухвалення рішень про розвиток міст, допомогу малозабезпеченим зведена до нуля. Але, на думку пана Чорноволенка, наступного року окремим регіонам буде трохи легше, оскільки уперше з’явилися регіони-донори. Це Київ, Донецька, Дніпропетровська, Одеська області та Крим. І тепер ці місцеві бюджети допомагатимуть загальнодержавному та депресивним регіонам. Відповідно, регіони-донори бюджету втрачатимуть. За принципом – трохи розбагатів, поділися із біднішим ближнім.

Бюджету Києва це не стосується. За спеціальним законом, зі столичного бюджету заборонені вилучення. Але гроші вилучають постійно. Але це уже проблема невиконання законодавства і ставлення до регіонів та до Києва як до дійної корови. За такої ситуації фінансовим кланам у парламенті дуже легко перетягувати бюджетну ковдру. Що і робиться. А зацикленість на політиці унеможливлює розрив цього зачарованого кола.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG