Доступність посилання

ТОП новини

Французька абетка врятувала репутацію Кучми


Французька абетка врятувала репутацію Кучми

Прага, 22 листопада 2002 – Французька мова поступається англійській у дипломатичному спілкуванні, але сьогодні вона стала у пригоді організаторам засідання Ради Євроатлантичного партнерства у Празі. Якби не французька, то президент США Джордж Буш та британський прем’єр Тоні Блер опинилися б зовсім поруч із особою, яку вважають другом Саддама Хусейна, і яка посилає іракському лідерові не лише подарунки до дня народження, але й, можливо, щось багато коштовніше.

Президент Кучма таки з'явився у Празі на засіданні Ради Євроатлантичного партнерства, попри чіткі попередження НАТО не приїздити. Організатори засідання вийшли із незручного становища, змінивши порядок розсаджування керівників держав. Зазвичай, їх розсаджують згідно із назвою держави, за англійською абеткою. Цього разу довелося скористатися французькою, аби ненароком українського лідера не посадити біля Тоні Блера і Джорджа Буша, адже назви трьох країн – України, Великобританії та США – англійською мовою починаються тією ж літерою "U" та йдуть підряд – Ukraine, United Kingdom та United States.

В решті решт Леонід Кучма опинився останнім у ряду глав держав поруч з президентом Туреччини Ахметом Неджетом Сезером, через 7 місць від британського прем’єра і на відстані понад 30-ти місць від глави Білого Дому. На запитання кореспондента Рейтеру, з чим була пов’язана передислокація президентів, один з представників НАТО сказав, що це вперше глав держав розсаджують за французькою абеткою, інший назвав "дуже дотепним" маневр з відсаджуванням Кучми від лідерів США і Британії.

НАТО багато разів наголошувало, що вважає присутність Кучми на празькому самміті нерозумною. Як пише у п’ятницю британський щоденник "Таймс", на жаль для НАТО, чехи дали йому візу, і таким чином, уможливили його участь у засіданні Ради партнерства. Позиція альянсу щодо українського лідера радикально змінилася після заяви Вашингтона, що він має докази схвалення Кучмою продажу Іраку радарів; ці радари здатні відстежувати літаки союзників, що вартують повітряні зони над Іраком.

Ця тема обговорювалася сьогодні на засіданні комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Держсекретар США Колін Пауел взагалі не брав участі у засіданні, пославшись на необхідність провести президента Буша, який відбував до Росії. А коли заступник Генерального секретаря НАТО Алессандро Ріццо після засідання почав розповідати журналістам про наміри вивести взаємини з Україною на якісно новий рівень, журналісти просто почали реготати.

Якщо серйозно, то Ріццо сказав, що міністри країн НАТО дійшли висновку, що прозорість і довір'я – невід’ємні умови продовження взаємин між альянсом і Україною.

Український міністр Анатолій Зленко намагався виглядати оптимістичнішим. "Ми дуже розчаровані безпідставними результатами експертів. Ми хотіли би продовжувати нашу співпрацю і довести, що ці безпідставні звинувачення ґрунтуються на припущеннях".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG