Доступність посилання

ТОП новини

Чеченська конференція знову у Копенгагені


Чеченська конференція знову у Копенгагені

Прага, 22 листопада 2002 - У Копенгагені, в Королівському парламенті відбулася чеченська конференція. Її учасники вимагали звільнити з під варти представника Аслана Масхадова, що його влада Данії затримала на прохання Росії на початку цього місяця. А депутат російської Держдуми Рибаков закликав розмістити у Чечні міжнародний миротворчий контингент.

Попри бурхливі протести Росії, столиця Данії сьогодні знову стала місцем обговорення чеченської проблеми. Цього разу в стінах датського парламенту відбулася конференція щодо перспектив миру в Чечні, ситуації з правами людини і затримання у Копенгагені чеченського представника Ахмеда Закаєва. На відміну від чеченського форуму, який на початку місяця проводили у Копенгагені самі чеченці, сьогоднішню конференцію організували соціалістична народна партія Данії , Датський комітет на підтримку Чечні та нещодавно створений міжнародний комітет на захист Ахмета Закаєва.

Що стало найголовнішим результатом сьогоднішньої конференції? Я запитала помічника Закаєва, керівника інформаційного агентства Чеченен-прес.com Ільяса Мусаєва. "Найголовніше – це заява конференції із закликом звільнити Ахмета Закаєва."

26 листопада Королівський суд Данії визначиться, чи є підстави для подальшого затримання представника Аслана Масхадова, якого Москва вважає терористом.

Учасник чеченської конференції, голова комітету прав людини російської Думи Юлій Рибаков запропонував розмістити на території Чечні миротворчі сили і провести там референдум. До речі сьогодні Кремль оголосив, що у березні планує провести в Чечні референдум, на який винесе проект конституції. Він передбачає посаду президента і обрання однопалатного парламенту.

Інший учасник сьогоднішньої конференції у Копенгагені, лідер датських соціалістів Хольге Нільсон, який опікується проблемами Чечні, висловив здивування погіршенням російсько-датських торговельних взаємин, яке він пов’язує з дозволом датської влади на проведення чеченських конференцій. Як повідомив наш кореспондент, на це нарікають і датські бізнесмени; вони особливо обурені ретельнішими перевірками їхніх товарів на російському кордоні.

Посол Росії в Данії Ніколай Бордюжа визнав, що взаємини Данії з Росією потрапили у залежність від купки місцевих політиків, що розкручують чеченську карту. Учора Міністерство закордонних справ Росії засудило конференцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG