Доступність посилання

ТОП новини

Відставка президента Чорногорії та звіт Міжнародної кризової групи, в якому мовиться, що до секретного вивозу зброї до Іраку була причетна низка урядовців, включаючи й президента Югославії


Відставка президента Чорногорії та звіт Міжнародної кризової групи, в якому мовиться, що до секретного вивозу зброї до Іраку була причетна низка урядовців, включаючи й президента Югославії

Белград, 25 листопада 2002 – Афера з вивозом зброї до Іраку не стихає. Навпаки, здається що Міжнародна кризова група (МКГ) роздмухала полум’я в якому могла б згоріти не одна кар’єра. У матеріалі, який сьогодні надрукувала газета Данас, а від ранку його передають електронні мас-медіа, мовиться, що йшлося не про окремі випадки, а про широку секретну операцію під назвою “Світанок”. В матеріалі подано низку імен високопоставлених урядовців. Про експорт зброї до Іраку від червня минулого року знали або були повинні знати президент Коштуніца, союзний прем’єр-міністр Драґіша Пешич, міністр оборони Велімир Радоєвич, міністри внутрішніх справ Югославії і Сербії... Автори публікації посилаються на заяви урядовців, представників партій правлячої коаліції, військових аналітиків та певні документи.

В матеріалі МКГ відзначається, що для вивозу будь-якої кількості зброї необхідно зібрати підписи п’яти начальників у Мінобороні, відповідні документи Союзної митної служби та трьох міністерств поліції – Югославії, Сербії і Чорногорії. Про такі операції повинна знати й військова Служба контррозвідки, керівник якої тісно співпрацює з Коштуніцею. Це саме стосується й поїздок до Іраку офіцерів та військових експертів.

Якщо б югославські урядовці через недбалість своїх співробітників навіть не знали про заборонену торгівлю, про це владу й главу держави ще у липні минулого року попередила адміністрація Сполучених Штатів, а в січні нинішнього року – Міністерство закордонних справ. Все ж, Коштуніца стверджує, що він дізнався про аферу щойно 17 жовтня.

З-поміж згаданих урядовців досі коротко відреагував лише союзний міністр поліції Зоран Жівкович. Він каже: “Не знаю, що таке Міжнародна кризова група й мене не обходить, про що вона пише”. Підсумовуючи, газета Данас повідомляє, що аналітик МКГ Джеймс Лайон цими днями виїхав з Белграда ймовірно тому, що тут не почував себе безпечно.

Щодо Чорногорії, відставка президента Дюкановича не є несподіванкою. Він хоче стати прем’єр-міністром й нести особисту відповідальність за дуже важливі рішення уряду. На думку оглядачів, Дюканович впевнений, що в кріслі голови уряду матиме кращі можливості для підготовки референдуму про незалежність республіки. До виборів, які призначено на 22 грудня, виконуючим обов’язків президента на підставі Конституції буде спікер парламенту Филип Вуянович.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG