Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: Чи відбувся прорив у зовнішній політиці України після візиту Леоніда Кучми до Праги


Прямий ефір: Чи відбувся прорив у зовнішній політиці України після візиту Леоніда Кучми до Праги

Прага, 25 листопада 2002 - Ведучий - Зиновій Фрис. Гості: колишній міністр економіки, кандидат економічних наук, Заслужений економіст України, колишній радник прем’єр-міністра Кінаха Віктор Суслов і народний депутат України (блок Юлії Тимошенко) Степан Хмара

Зиновій Фрис

Наша друга тема – “Підсумки візиту Леоніда Кучми до Праги на саміт НАТО”. Чи означає цей візит кінець ізоляції України? Начальник управління зовнішньої політики України адміністрації президента Анатолій Орел вважає поїздку глави української держави до Праги успішною. Про це пан Орел заявив сьогодні на брифінгу у Києві. Він також висловив переконання, що поїздка Кучми до Праги стала важливим етапом на шляху інтеграції України до Євроатлантичних структур.

Тему продовжує наша київська колега Марина Пирожук.

Марина Пирожук (запис)

Керівник управління зовнішньої політики адміністрації президента Анатолій Орел наголосив, що присутність Леоніда Кучми у Празі під час саміту НАТО була доречною, потрібною і результативною.

Анатолій Орел:

“По-перше, була ухвалена низка дуже важливих документів, підписано план дій. Україна долучилася до дуже важливого прогресу, конкретного прогресу євроатлантичної інтеграції. Зустрічі були дуже теплими. Я вважаю, що це була дуже результативна і позитивна поїздка”.

Анатолій Орел пов’язує цей успіх виключно з Президентом України Леонідом Кучмою, оскільки, за його даними, глава української держави довів у Празі, що Україна і надалі тримає курс на євроінтеграцію і що вона вибрала цей шлях не випадково.

Він також висловив упевненість, що візит Кучми до Праги впливатиме позитивно на розвиток стосунків України з іншими країнами.

Анатолій Орел:

“Вважаю, що ця поїздка стала етапом на шляху нашої євроатлантичної інтеграції. Президент довів, що це наш стратегічний шлях, і ми послідовно і впевнено ідемо ним”.

До речі, 26 листопада президент України Леонід Кучма відбуває з офіційним візитом до Італії. І як зазначив Анатолій Орел, метою цієї поїздки є поглиблення двосторонніх відносин в економічній, гуманітарній і особливо у політичній сферах.

Під час перебування в Італії Леонід Кучма планує вирішити питання легалізації українських громадян, які перебувають наразі на території Італії, а також заручитися підтримкою цієї країни в євроінтеграційних процесах. Крім зустрічі з керівництвом країни, програмою перебування також передбачено зустріч Леоніда Кучми з Папою Римським, представниками політичних партій та бізнесових кіл.

Наскільки успішною буде ця, фактично, перша поїздка глави української держави після скандалу довкола його персони в контексті празького саміту, і чи прорвалася Україна на міжнародну арену, як у цьому запевняє представник адміністрації президента України, покажуть результати візиту.

Зиновій Фрис

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко також вважає, що візит президента Кучми на саміт НАТО був правильним і сміливим рішенням. Те, що на саміті намагалися посадити Кучму так, аби він не опинився поруч з Бушем і Блером, пан Зленко пояснив в інтерв’ю ЗМІ так: “ Я особисто як дипломат, який багато років пропрацював у Франції, був і залишаюся шанувальником французької мови, класичної, скажімо, мови дипломатії. Наскільки я розумію, організатори саміту вирішили повернутися до дипломатичних витоків. Це можна тільки вітати.”

Пане Хмара, Ви поділяєте оптимізм, на якому наголошують офіційні посадовці України, кажучи про візит президента Кучми до Праги?

Степан Хмара

Ви знаєте, наші високопосадовці навмисно забувають сказати, що у Празі делікатно сказали українській делегації, зокрема, президенту, що шлях до євроінтеграції залежить від того, як будуть проходити демократичні реформи в Україні. А як вони проходять – ми знаємо. Тому оптимізму немає.

Також з’явилася тривожна думка. Ви знаєте, що на цьому саміті Румунія була прийнята до НАТО, а Румунія весь час спеціально затягувала і досі не врегулювала питання щодо кордонів з Україною. Румунія приховано висловлює такі претензії.

Тепер, коли Румунія стала дійсним членом НАТО, Україні буде важче відстоювати свої інтереси, оскільки НАТО буде більше симпатизувати Румунії, і я цього побоююсь.

А говорячи про результати візиту Кучми до Праги, наші чиновники просто використовують етикет і відповідну етику. Звичайно, ніхто не виставляв Кучму за двері, бо не прийнято так робити в цивілізованому світі. А наші чиновники виставляють це за успіх. Але успіху... Ми ж бачимо! Головне – було делікатно вказано: “Нарешті робіть те, про що ви говорите”. Мовляв, “ви ж цього не робите, тому ви ще за бортом”.

Зиновій Фрис

Дякую. Трішечки поправлю, Румунія, як і шість інших країн, ще не були прийняті до НАТО, їх лише запросили, а процес оформлення щодо їхнього прийняття триватиме ще два роки.

Степан Хмара

Так, але це формальність.

Зиновій Фрис

Пане Суслов, якщо відкинути всю скандальність, яка супроводжувала спочатку план візиту Кучми до Праги на саміт, його намір їхати і саму поїздку, що в цьому візиті має бути головним? Який найбільший позитив, якщо він є?

Віктор Суслов

Як відомо, довго дискутувалося питання – їхати президенту до Праги чи ні. Було вирішено - їхати. І як ми зараз бачимо, це був дійсно виграшний крок президента, бо, у випадку, якби він не поїхав, це б негативно відобразилося у відносинах між Україною і країнами НАТО.

Країни НАТО не змогли відмовити президенту України. Він був прийнятий, він виступав на саміті. Я вважаю, президент виграв у цьому випадку.

На боці НАТО є тільки одне досягнення - розміщення учасників на саміті змінили заради президента України, зробили це не за англійським алфавітом, а за французьким.

Це також можна вважати і ознакою пошани.

Може бути і так. Сидіти поряд з президентом Бушем або з дуже поважними президентами інших країн – я вважаю, для України це також добре. Головне, що президент України знаходився між керівниками інших країн. Ми не можемо казати: якщо він був поряд керівником Туреччини, це якимось чином відображає негативне ставлення до України. Туреччина теж поважна країна.

Зиновій Фрис

Іншими словами, на Вашу думку, візит Кучми до Праги на нашкодив ні іміджу України, ні іміджу самого Кучми?

Віктор Суслов

Так. Більше того, думаю, Кучма виграв завдяки цьому візиту.

І якщо прогнозувати зараз розвиток подій, думаю, участь президента України у саміті НАТО означає, що його позиції після цих скандалів - з “Кольчугами” та іншими – зміцнилися.

Зиновій Фрис

Дякую. Сьогодні надійшло повідомлення з Брюсселя, заява представника прес-центру Альянсу Роберта Пшеля. Він заявив, що у політичних відносинах Україна-НАТО залишаються політичні питання, і на них треба відповідати. Пшель зазначив, що у ставленні до України союзники по Альянсу відчувають високі зобов’язання, але існує і політична хмара.

Відповідаючи на питання, на чому ґрунтується подібна заява, Пшель відповів, що це стосується обвинувачень щодо продажу української зброї до Іраку. “Ми думали, що Україна зможе пояснити все це до Праги, але вона не змогла”, - сказав він.

Водночас Пшель наголосив, що НАТО не змінили своєї точки зору і прагнуть отримати відповіді на запитання щодо поставок української зброї до Іраку. А ще він заявив: “Коли НАТО критикує президента України Кучму, це не означає, що критикується весь український народ.”

Виходячи з цієї заяви, чи можна говорити, що навіть після візиту Кучми до Праги, мало що змінилося у ставленні НАТО до України?

Степан Хмара

Безперечно. І НАТО буде будувати свою політику, залежно від того, як буде діяти українське суспільство. Якщо воно буде терпіти такого керівника держави, який втратив повагу, авторитет і довіру західних партнерів - тих, з ким ми хочемо співпрацювати – то недовіра буде переноситися і на українське суспільство. Тому наші громадяни мають з цього робити висновки. Ніхто за нас ззовні не вирішить фундаментальне питання – питання влади в Україні і порядки, які в нас існують.

Ось який треба робити висновок.

Безперечно, Україна відіграє важливу роль в системі безпеки як європейської, так і світової, але в той же час Захід хоче мати надійного партнера.

А надійний партнер повинен мати надійну високоповажну владу, якій можна довіряти, якій можна повірити і на слово, яка не грає в темну.

На Заході переконалися, що президент України не виправдав цих надій. І нам ще раз кажуть – впроваджуйте порядки, які відповідають європейським цінностям, і все буде нормально.

Зиновій Фрис

А з іншого боку, Леонід Кучма їде до Італії, запрошення він отримав ще раніше. В Італії він зустрінеться з Папою Римським, це подія неординарна у контексті останніх подій.

Пане Суслов, отже, говорити про прорив в зовнішній політиці України все ж таки доводиться?

Степан Хмара

Але цей візит був запланований давно.

Віктор Суслов

Може це не прорив, але що це покращення ситуації – це безумовно. До речі, деякі рейтингові агенції знов почали підвищувати рейтинги українських державних облігацій, що також є певним знаком для всього світу.

Думаю, ми повинні повертатися до джерел всіх цих скандалів і дуже добре пам”ятати, що це незаконні, якісь підпільні записи Мельниченка, які не можуть бути...

Зиновій Фрис

А ось тут Ви порушуєте вже іншу тему. Думаю, це тема розмови іншої “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі.

До зустрічі, і ще раз дякую, шановні гості!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG