Доступність посилання

ТОП новини

Земля кримського Південнобережжя: хто нею торгуватиме?


Земля кримського Південнобережжя: хто нею торгуватиме?

Симферополь, 27 листопада 2002 - Прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин відкликав з Верховної Ради автономії законопроект про затвердження нових кордонів населенних пунктів на Південному узбережжі Криму, а також оголосив стягнення трьом членам кримського уряду, які узгодили цей проект, що передбачає збільшення територій південнобережних містечок і селищ у 20-30 разів. Тим часом з Києва надійшла інформація про те, що Генпрокуратура України порушила кримінальну справу за фактом розбазарювання землі у Нікитському ботанічному саду, у чому раніше місцева преса звинувачувала саме Сергія Куницина.

Сергій Куницин аргументує своє рішення про відкликання з кримського парламенту уже підготовленого і завізованого документу - можливими багатомільйонними втратами для республіканського бюджету у тому випадку, якщо місцеві ради отримають право масово продавати землі на Південному узбережжі Криму. Зараз вартість ділянки розміром в одну соту гектара у мальвничих селищах Великої Ялти і Великої Алушти сягає 10 тисяч американських доларів. Кримський прем’єр розпорядився провести службове розслідування стосовно трьох високопоставлених урядовців, у тому числі міністра архітектури і будівництва Криму Володимира Кравченка, які узгодили такі зміни кордонів населених пунктів на Південнобережжі Криму.

Останнім часом у кримській пресі з’явилося чимало публікацій про зловживання місцевої влади під час продажу і здачі в оренду земельних ділянок на Південному узбережжі, що породжує, як повідомляється у коментарі прес-служби кримського уряду, соціальну напругу в регіоні. Тепер, коли майже вся вільна земля у населенних пунктах на півдні Криму “надійно” і за хороші гроші “прилаштована”, у місцевого начальства визріла ідея розширити межі своїх маленьких “князівств”. Причому, забуваючи, що на півострові є більш достойні і впливові люди, які теж хотіли б поконтролювати цей вигідний для всіх бюджетів процес.

І ще один прояв боротьби за дорогу південнобережну землю. Генпрокуратура України днями порушила кримінальну справу за фактом незаконного надання земельних ділянок для будівництва на території відомого Нікитського ботанічного саду. За словами заступника генерального прокурора Тетяни Корнякової, рішення про виділення земельних ділянок ухвалила Рада Міністрів Криму, що суперечить закону про природно-заповідний фонд, оскільки такий дозвіл може надавати тільки президент. Пані Корнякова повідомила, що земля була надана Науково-експериментальному фітоцентру Української академії аграрних наук, товариству "Консоль" та іншим, і ці компанії за відсутності проектів розпочали будівництво елітного житла на отриманих ділянках, чим завдали збитків на суму близько 750 тисяч гривень. Таким чином, боротьба за право розпоряджатися землею на півдні Криму, схоже, триває з перемінним успіхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG