Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch» виступила на захист прав російських призовників


Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch» виступила на захист прав російських призовників

Прага, 26 листопада 2002 - Багаторічне збройне протистояння у Чечні ще більше загострило проблему призову російських юнаків на обов’язкову строкову службу. Але збройний конфлікт у Чечні це не єдине, що відлякує російську молодь від служби у війську. Тут можна згадати і так звану «дідівщину», важкі умови служби, тощо.

Останніми роками російські «військкомати» вдаються то справжніх облав на призовників аби хоча б частково виконати плани з призову і при цьому вони порушують елементарні громадянські права цих же призовників.

Днями на захист прав російських юнаків виступила впливова Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch». Оприлюднено цілу доповідь під промовистим заголовком: «Затриманий в армію: облави на призовників у російських містах».

Щороку сотні молодих юнаків у Москві та Санкт-Петербурзі затримують і примусово відправляють на армійську службу. «На призовній комісії з ними поводяться так, ніби вони засуджені за ухиляння від військової служби», хоча юридично такого звинувачення цим людям не пред’явлено, - заявила Елізабет Андерсен, виконавчий директор відділення «Human Rigts Watch» у питаннях Європи і Центральної Азії. За її словами, «російська влада має право на використання державного примусу щодо призову на військову службу, але при цьому не повинно допускати дискримінацію, і забезпечити кожному призовнику процесуальні гарантії».

Працівники військкоматів відправляють призовників до місця служби буквально цього ж дня, не даючи їм можливості зв’язатися з батьками чи правозахисними організаціями, які могли б допомогти їм оскаржити рішення про призов.

Прискорений порядок оформлення документів - не дає можливості затриманим пройти належний медичний огляд, а інколи скористатися законними правами на відстрочку чи звільнення від служби за станом здоров’я чи з інших причин.

У кількох випадках, що їх наводить у своїй доповіді «Human Rigts Watch», свавілля з боку військкоматів призводило до того, що на службу відправляли саме таких осіб, які мали законні підстави для відстрочки чи звільнення. Так, у травні цього року один із призовників на ім’я Степан (прізвище його не розголошується) був затриманий працівниками міліції і доставлений до війккомату. А там швидко оформили документи, не беручи до уваги його заяву, що він студент одного з московських вузів, і цього ж дня відправили у військову частину. Лише після втручання Союзу комітетів солдатських матерів Росії московська прокуратура опротестували рішення призовної комісії і цей Степан повернувся додому.

Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch» закликала російську владу законодавчо забезпечити право кожного призовника на можливість у суді оскаржити рішення щодо призову. Правозахисники також наполягають на тому, аби уряд Росії розібрався у масових порушеннях у військових частинах, що є причиною ухиляння багатьох призовників від служби у війську.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG