Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у німецькій системі охорони здоров`я


Скандал у німецькій системі охорони здоров`я

Бонн, 26 листопада 2002 - У німецькій системі охорони здоров`я вибухнув чи не найбільший в її повоєнній історії скандал. Упродовж тривалого часу ціла низка зубних лікарів дурили своїх клієнтів, пропонуючи їм за німецькими розцінками дешеві зубні протези, виготовлені в країнах Азії.

Вивести шахраїв на чисту воду вдалося завдяки лікарям у федеральній землі Нижня Саксонія, які відмовилися брати участь у махінаціях. Лікарі повідомили про це одну з найбільших у Німеччині касу медичного страхування AOK. Після цього інформацію про шахрайство вирішили перевірити автори передачі “Фронталь”, яка виходить на другому каналі німецького телебачення ZDF. Один із журналістів, представившись зубним лікарем, відвідав посередницьку фірму, яка приймає замовлення на виробництво зубних протезів за кордоном, і яку підозрювали в шахрайстві. Закиди на адресу цієї фірми підтвердилися. Усі переговори, які вів журналіст, було задокументовано прихованою камерою.

Оскільки в Німеччині послуги зубних техніків є дуже дорогими, посередники пропонували лікарям замовляти зубні протези за межами країни. Якщо в Німеччині один вставний зуб в середньому коштує 900 євро, то ціна китайського варіанту становить лише 120 євро. Клієнт про таку різницю в ціні нічого не знав, оскільки в рахунку вказувалися звичайні німецькі розцінки. Завдяки такій різниці в цінах добряче нагріти руки змогли як посередники, так і самі зубні лікарі. Обдуреними залишилися пацієнти та каси медичного страхування. Як зауважив представник каси медичного страхування AOK Клаус Альтман, пацієнти постраждали двічі: по-перше, фінансово, по-друге, їм тепер доводиться рахуватися з можливим ризиком для свого здоров’я. Ще не встановлено, наскільки виготовлені в Китаї зубні протези відповідають німецьким стандартам. За підрахунками експертів, розмір збитків, завданих таким чином, може сягнути кількох сотень мільйонів євро. Клаус Альтман вважає, що до скандалу можуть бути причетними близько 2000 німецьких зубних лікарів.

Тим часом розслідуванням цього шахрайства зайнялася прокуратура. Правоохоронці вже затримали чотирьох співробітників німецької посередницької компанії Globudent, штаб-квартиру якої розташовано в Мюльгаймі. Серед затриманих також і керівник цієї фірми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG