Доступність посилання

ТОП новини

Звіт про «Кольчуги» пояснює перестановки на самміті НАТО


Звіт про «Кольчуги» пояснює перестановки на самміті НАТО

Прага, 27 листопада 2002 – Західна преса продовжує обговорювати оприлюднений у понеділок звіт американо-британської комісії про можливий продаж Україною радарної системи «Кольчуга» до Іраку. Оглядачі звертають увагу на те, що тепер розслідування цієї справи торкнеться, очевидно, ролі Китаю у цій трансакції.

Існує «вірогідна можливість» того, що Україна продала високотехнологічні радарні установки, які допоможуть Саддаму Хусейну збивати літаки союзників, а потім брехала про це. Такий висновок робить кореспондент британської газети Daily Telegraph зі звіту американо-британської комісії, яка нещодавно на запрошення офіційного Києва, відвідала Україну для з’ясування справи «Кольчуг».

Оприлюднення звіту дає можливість зрозуміти безпрецедентні перестановки під час празького самміту НАТО минулого тижня, коли західним дипломатам довелося змінювати порядок розташування голів держав, так, щоб прем’єр міністр Великої Британії Тоні Блер та президент Сполучених Штатів Джордж Буш не опинилися поруч із президентом України Леонідом Кучмою, пояснює своїм читачам кореспондент британської газети.

На прес-конференції у Києві посли Великої Британії та Сполучених Штатів наголосили на тому, що офіційний Лондон та Вашинґтон підтримують звіт експертів та погрозили Україні діями у відповідь, не повідомляючи, які саме будуть ці дії. Експерти у звіті доходять висновку, що хоча Україна і не продавала «Кольчуги» легальним шляхом, вони не виключають можливості продажу через третю країну, ймовірно, Китай.

Кореспондент агентства Associated Press розповідає, що Китай був серед покупців «Кольчуг» протягом останнього часу, і цей продаж, за словами американського посла Карлоса Паскуаля, викликає «особливе занепокоєння» через те, що звичайний контракт, де мовиться про заборону перепродажу радарів до третьої країни, було змінено у цьому випадку, нібито на прохання китайської сторони.

Речник китайського міністерства закордонних справ заперечив можливість передачі «Кольчуг» до Іраку. «Китайський уряд повністю дотримується санкцій ООН щодо Іраку», - сказав китайський речник. Однак, за словами американського посла в Україні, звіт уже було передано до Ради Безпеки ООН, і саме на цьому форумі Китай отримає змогу прокоментувати цю справу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG