Доступність посилання

ТОП новини

Канцлеру Німеччини Герхарду Шрьодеру не позаздриш


Канцлеру Німеччини Герхарду Шрьодеру не позаздриш

Берлін, 29 листопада 2002 - У листопаді кількість безробітних знову сягнула рекордної позначки, склавши майже чотири мільйона. Внаслідок охолодження економічної кон’юнктури в Німеччині різко скоротилися надходження до державного бюджету. Щоб якось покращити фінансове становище, уряд змушений вдаватися до непопулярних заходів – скорочувати соціальні витрати та підвищувати податки. За таких умов червоно-зелений уряд став об’єктом критики не лише з боку консервативної опозиції. „Пісня про податки“, написана та виконана пародистом Ельмаром Брандтом вже кілька тижнів перебуває на першому місці німецького хіт-параду. До речі, Брандт співає голосом Шрьодера.

„Пісня про податки“ в листопаді відразу опинилася на першому місці німецьких хіт-парадів. Ще до появи компакт-дисків у продажу від покупців надійшло понад 120 тисяч замовлень. 32-річний пародист Ельмар Брандт, який є також автором сатиричного серіалу „Герд-шоу“ – також про Герхарда Шрьодера. Шоу щодня лунає на чотирнадцяти німецьких радіоканалах, у своїй пісні висміює податкову політику червоно-зеленого уряду. До пісні вже відзнято й відео, в якому можна побачити схожу на канцлера Німеччини ляльку, що розмірковує про запровадження нових видів відрахувань і погрожує витягти з гаманців громадян всі зайві гроші. Як ставиться до таких пародій канцлер? Говорить Ельмар Брандт голосом Шрьодера:

„Я не думаю, що він в захваті від цієї пісні. Спочатку Шрьодер критикував „Герд-шоу“, оскільки його дружину в ньому представлено в образі коня. Що ж стосується себе особисто, то Шрьодер дав зрозуміти, що готовий витримати будь-яку пародію“, - сказав Брандт. Якоїсь офіційної реакції на „Пісню про податки“ поки що не було. Лише дружина канцлера Доріс Шрьодер-Кьопф закинула пародисту що він заробляє гроші за чужий рахунок. Митець не погодився з такими докорами. „Зрештою саме мені вдалося хоча б в одній сфері вивести вашого чоловіка на перше місце, а саме – в хіт-параді“, - сказав він в інтерв’ю газеті „Більд“. Незважаючи на популярність, якою користується пісня-пародія на канцлера Німеччини, переважна більшість німців відхиляє таку критику. Принаймні так стверджує інститут соціологічних досліджень dimap. Результати проведеного ним опитування засвідчили, що 63 відсотки респондентів вважають недоречним так нахабно сміятися над політиками такого калібру як канцлер. Тим часом пародист Ельмар Брандт має намір написати нову „Пісню канцлера“ і виступити з нею на наступному музичному конкурсі „Євробачення“, який відбудеться в Латвії.

Короткий переклад:

"Це дійсно неймовірно! Як тільки вимагаєш якусь дрібничку для батьківщини – як починають тебе любити все одно що грибок на нозі. При цьому я хочу лише ваше найкраще – ваші гроші!

І тут іде перелік податків:

Собачі податки, податки на тютюн, на авто, і на екологію – ви що, направду вважали, що більше нічого не буде?

З податками на заробіток і напої я хоч і роблю ваше пиво дорожчим, але цього мені ще не досить! Адже ви мене обрали і тепер я ще пару років буду вашим канцлером! Що сьогодні обіцяєш – завтра можеш це порушувати! І тому я собі забираю ваші гроші, і ваші скарбнички.

А далі йде приспів:

Я підвищу ваші податки. Мене обрали – значить обрали! Ви мене тепер не можете усунути – у тому то й є родзинка демократії! Ви ще здивуєтесь! Адже можна ще й вигадати податки (наприклад на погану погоду чи на фарбу для волосся).

І так далі – усе голосом канцлера Шрьодера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG