Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний Інститут Преси закликає президента Кучму скористатися своєю владою щоби розкрити справу журналіста Коломійця


Міжнародний Інститут Преси закликає президента Кучму скористатися своєю владою щоби розкрити справу журналіста Коломійця

Прага, 29 листопада 2002 – Міжнародний Інститут Преси у Відні закликає президента Кучму задля інтересів власної держави вповні скористатися своєю владою для того, щоб покарати вбивць українських журналістів. Директор Інституту Йоган Фріц звернувся до президента Кучми з відкритим листом. Адміністрація президента каже Радіо Свобода, що листа не отримала і з ним не знайома, хоча засоби масової інформації оприлюднили його ще 27 листопада.

Спершу короткий уривок з листа. "Ваша Екселенція! На нашій нараді 23 листопада, виконавчий комітет міжнародного Інституту Преси у Відні висловив стурбованість обставинами смерті Михайла Коломійця, шанованого засновника і директора незалежної агентства "Українські новини." На думку Інституту, питання, чи наклав на себе руки Коломієць, чи ні, слід розслідувати якнайпрозоріше, бажано також із залученням незалежних експертів. Неспроможність забезпечити це посилить переконання, що українських журналістів вбивають безкарно" – це уривок з відкритого листа директора Міжнародного Інституту Преси у Відні Йогана Фріца до президента Кучми.

Я запитала професора Фріца, чому він вирішив знову звернутися до президента Кучми, адже попередні заклики міжнародних інституцій не знайшли відгуку у Києві?

"Людей можна навчити, навіть якщо вони президенти. Тому я знову і знову пишу ці листи протесту. Не можна до цього бути байдужим, бо якщо світ побачить, що ніхто вже не цікавиться Україною, це буде вже зовсім погано."

"Звичайно, в Україні бракує законності не лише у розслідуванні вбивств, а й інших порушеннях. Міжнародну спільноту це дуже непокоїть. Адже, якщо Ви хочете вкладати інвестиції, або робити бізнес у країні, де не працюють закони, Ви радше триматиметеся від неї подалі. Саме тому, ми знову і знову звертаємося до Президента в інтересах його власної країни, а не лише тільки заради розкриття 2-3 вбивств журналістів, Україні необхідна законність, людям потрібні гарантії того, що ви є громадянським суспільством, а не суспільство, де вбивства продовжуються, бо вони безкарні."

Пане Фріц! А що дає вам підстави припускати, що президент Кучма здатен вплинути на розслідування вбивств журналістів в Україні? Його критики в Україні кажуть, що за 8 років перебування Кучми при владі, він не створив демократичної системи, зокрема і в правоохоронних органах?

"Передусім, для цього не обов’язково потрібна демократична система, як ви кажете. Авторитарні режими багато успішніше можуть впливати на свої правоохоронні органи, якщо їм треба розслідувати якусь справу. І звичайно, у президента Кучми досить влади, щоби забезпечити розкриття вбивств 3 журналістів, про яких ми говоримо, і щоби притягнути вбивць до відповідальності. Тим більше, якщо когось звинувачують у причетності до одного вбивства, це - в його інтересах виправдатися, якщо він не причетний."

Наприкінці листа до президента Кучми, директор Міжнародного Інституту Преси у Відні Йоганес Фріц нагадати йому, що в Україні за роки незалежності вбили 18 журналістів, серед яких найгучніші вбивства Гонгадзе та Александрова залишилися нерозкритики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG