Доступність посилання

ТОП новини

Колишній Верховний комісар ООН із питань прав людини Мері Робінсон про актуальні проблеми світу


Колишній Верховний комісар ООН із питань прав людини Мері Робінсон про актуальні проблеми світу

Прага, 3 грудня 2002 - Колишній президент Ірландії і донедавна Верховний комісар ООН з питань прав людини Мері Робінсон вмістила в газеті «Айриш таймс» широкий коментар, в якому вона наводить найголовніші і досі нерозв’язані проблеми прав людини у світі. Ці проблеми, на думку автора, тісно пов’язані із політикою урядів як Заходу, так і країн третього світу.

Одним із головних завдань на посаді Верховного комісара з питань прав людини Мері Робінсон, за її ж словами, вважала боротьбу з безкарністю. У рамках цієї боротьби вона виступила ініціатором створення Міжнародного кримінального суду і доклала чимало зусиль в конкретних випадках притягнення до відповідальності за воєнні злочини й геноцид. Однак, підкреслює автор, з часом вона зрозуміла, що порушень прав людини й міжнародних домовленостей допускаються не лише окремі диктатори й режими, а більшість урядів більшості країн світу. Приміром, пише вона, значна частина із 191 країни, що підписали міжнародну угоду про права дитини, не забезпечують фундаментальних потреб дітей, зокрема в харчуванні, охороні здоров’я й освіті. Мільйони дітей у країнах третього світу взагалі не відвідують шкіл. 900 мільйонів людей на землі залишаються неписьменними.

Далі, із 170-ти країн, що підписали угоду про припинення дискримінації жінок, більшість не змогли дотримати зобов’язань. Дискримінація жінок і дівчат у цих каїнах продовжується, як і раніше. Подібна доля спікала іншу угоду про економічні, соціальні й культурні права, які автор тісно пов’язує із правами людини . Цю угоду підписали 145 країн світу.

У своєму коментарі Мері Робінсон гостро критикує індустріально розвинені країни, які постійно недотримують рішень і своїх зобов’язань щодо надання допомоги країнам третього світу, в яких понад мільярд людей живуть у крайній убогості, без елементарних життєвих умов. За її словами, пересічні витрати на утримання однієї корови в Європейському союзі у 10 разів вищі, ніж становить допомоги країн ЄС на одну особу у країнах третього світу.

Мері Робінсон критикує також торговельну політику західних країн, які високими митами та іншими обмеженнями фактично не дають шансів бідним країнам виходити зі своїми товарами на міжнародні ринки. Тому не дивно, на думку автора, що глобалізація викликає опір або не має підтримки у багатьох країнах третього світу. Як приклад такого опору вона наводить спільні акції екологічних активістів, експертів від розвитку і захисників прав людини під час минулого світового самміту в Йоганесбурґу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG