Доступність посилання

ТОП новини

Про справу Архипова


Про справу Архипова

Київ, 3 грудня, 2002 – Радіо “Свобода” вже розповідало про справу фермера з Миколаївської області Сергія Архипова. Нагадаю, що свого часу він став відомим у зв’язку з так званим захопленням приміщення Міністерства сільського господарства України – після того, як не зумів добитися справедливості у себе вдома. У розмові зі мною Генеральний прокурор України Святослав Піскун запевнив, що Сергій Архипов був правий, а з прокурорами розбереться.

З того часу пройшло майже два місяці. Я спробував з’ясувати, в якому стані перебуває справа Архипова сьогодні.

Цікаво, що про Сергія Архипова Генеральний прокурор України Святослав Піскун згадав з власної ініціативи, коли я записував його з приводу ситуації, яка склалася довкола сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” з Новоукраїнки Кіровоградської області. Він, зокрема, сказав наступне: “Буде ще слухатись і прокурор Миколаївської області. Пам’ятаєте, один фермер хотів себе підпалити, приніс бензин? Архипов. Відносно справи Архипова – він також був абсолютно правий. Ми там також вирішуємо питання про зняття прокурора району, і прокурор області - мабуть, теж до нього будуть питання. Дії Архипова ми визнали правомірними по захисту своїх прав там, на Миколаївщині. Ми його захистили, розібрались. А з прокурорами, які не відповіли відповідним законним реагуванням, ми розберемося”.

Ці слова прозвучали в програмі “Україна реґіональна” 7 жовтня 2002 року.

Я зв’язався з Сергієм Архиповим і попросив його повідомити, чи працюють ще згадані Піскуном прокурори, а також прокоментувати висловлювання Генпрокурора.

Говорить Сергій Архипов: “Прокурор той самий ще працює. Ще мені стало відомо, що знов були проігноровані документи, знов не з’ясований факт пограбування держави на суму 247 тисяч 848 доларів, які були виділені за комбайн. Досі не встановлені винні особи, які розікрали майновий комплекс... Займалися прокурори - заступник начальника управління нагляду за слідством міліції Скрипниченко Сергій Миколайович і прокурор Пазюк Володимир Миколайович. Це все було проігноровано. Всі мої документи, хоча на зустрічі зі мною пан Піскун сказав – так, дійсно, тут є порушення і ми наведемо там порядок, захистимо вас. Але до сьогоднішнього дня цього не видно.”

Я запитав Сергія Архипова, чи, на його думку, Святослав Піскун знає про ігнорування поданих ним у Генпрокуратуру документів і сказаних публічно Генпрокурором слів. Ось відповідь Сергія Архипова: “Я думаю, що Піскун не знає про це, але те, що іде ігнорування його як Генпрокурора – це є. Він дає вказівки, які потім ніхто не виконує. Але зайти до Піскуна досить проблематично, щоб переговорити з ним з цього приводу”.

А тим часом фермер з Миколаївської області перебуває у Києві з травня цього року майже безвиїзно. Як відомо, в столиці багато порогів, а чиновницькі пороги, перефразовуючи назву одного фільму, сльозам не вірять. Не діє поки що на київську правоохоронну і виконавчу, з дозволу сказати, еліту і те, що Сергій Архипов – віце-президент Федерації фермерів-селян України. А що вже казати про звичайних фермерів?

Проте Сергій Архипов не має наміру відступати. Він хоче добитися, щоб Кабінет Міністрів України, який є за документами гарантом повернення понад 247 тисяч доларів США, став таким насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG