Доступність посилання

ТОП новини

Ліквідація наметового табору чеченських біженців


Ліквідація наметового табору чеченських біженців

Прага, 3 грудня 2002 – З Інгушетії надійшло повідомлення про ліквідацію наметового табору з чеченськими біженцями поблизу селища Акі-Юрт. Правозахисники організації "Меморіал" стурбовані тим, що через початок зимових холодів, нестачу харчів, води і тепла тисячі утікачів з Чечні вимушені повертатися до своїх зруйнованих домівок.

Як повідомили кореспонденти Радіо Свобода, влада в Інгушетії не допустила журналістів до табору біженців, усі дороги до нього блокувала міліція, крізь кордони пощастило пробитися лише правозахисникам "Меморіалу". Наскільки добровільним було переселення біженців назад до Чечні нам розповіла член організації Світлана Ганнушкіна. Вона сказала, що влада створила такі умови, що у біженців не було вибору, вони боялися насильства: "Насильство такого роду добре знайоме біженцям, тому вони радше зроблять, що їм кажуть, навіть загинуть, якщо треба."

Зараз на місці наметового містечка лишилося кілька будівель, хоча ще 2 тижні тому там стояли 80 наметів. Влада Інгушетії планує ліквідувати усі табори до 20 грудня. Москва обіцяє, що насильно НЕ змушуватиме біженців повертатися додому, це порушувало б конвенції ООН з прав людини. Минулої п’яниці таке побажання висловили Сполучені Штати. Того ж дня комісар ООН у справах біженців попрохала Москву відкласти ліквідацію табору Акі Юрт допоки біженцям не знайдуть більш-менш пристойних помешкань. Кремль мовчав, а сьогодні російські чільні урядовці повідомили, що біженці добровільно повертаються додому.

Кореспондент Радіо Свобода також інформує, що вбрані у цивільний одяг особи запевняли біженців, що російська влада заплатить за їхнє повернення до Чечні і надасть їм гуманітарну підтримку, але якщо вони відмовляться повертатися додому, то нічого не одержать.

Продовжує далі російська правозахисниця з "Меморіалу" Світлана Ганнушкіна: "Те, що відбувається ґрунтується не на логіці, а на брехні. Ця брехня переслідує нас вже давно: нам давно обіцяли не ліквідовувати таборів, і насильно не виселяти людей до Чечні. Це – брехня, і вона продовжується сьогодні."

Як повідомили агентству Ітар-тасс у Федеральній міграційній службі МВС Росії, російський уряд надав кошти для оплати житла родинам переселенців у Чечні. Але, як повідомив наш кореспондент, питання розселення біженців залишається відкритим: тимчасові притулки республіки не здатні прийняти таку велику кількість переселенців. То ж взимку без даху на головою можуть залишитися тисячі осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG