Доступність посилання

ТОП новини

Данія відпустила Закаєва. Москва сердиться


Данія відпустила Закаєва. Москва сердиться

Прага, 3 грудня 2002 – Данія відхилила в вівторок запит Росії про видачу Ахмеда Закаєва, чільного закордонного представника президента Чечні Аслана Масхадова, і звільнила його з-під варти. Такий крок обурив Росію – адже він, за словами оглядачів, став ударом по Росії й її намаганні покласти край чеченському незалежницькому рухові, який у Москві тепер хочуть об’єднати з тероризмом.

Про рішення міністерства юстиції Данії звільнити Ахмеда Закаєва повідомив усім – і нашим колеґам із північнокавказької служби – керівник міжнародного управління цього міністерства Якоб Шарф: «Влада Данії попросила до розгляду свідчення на підтримку прохання про видачу і, розглянувши ці свідчення, ми вирішили, що вони не достатні, щоби дозволити видачу відповідно до законодавства Данії й Європейської конвенції про екстрадицію».

Закаєв, за повідомленням міністерства, вже на волі. Він перебував у Копенгаґені під вартою від 30 жовтня, коли його затримали на вимогу Росії. А перед цим, нагадаю, Ахмед Закаєв узяв участь у Всесвітньому чеченському конґресі в Копенгаґені, який майже збігся в часі з захопленням чеченцями заручників у Москві. Закаєв засудив це захоплення — але, як найвищий представник незалежницької влади Чечні за кордоном, перший потрапив під запит Росії про видачу.

У Росії таке рішення називають політичним, а не юридичним, і звинувачують Данію в подвійних стандартах у боротьбі з тероризмом – адже й Закаєва в Москві мають за терориста й спершу хотіли було звинуватити його в причетності до захоплення заручників.

Цілком протилежну думку мають у чеченських незалежницьких колах. Посланець уряду Чеченської Республіки Ічкерії в Данії Усман Фірзаулі в інтерв’ю для Радіо Свобода заявив: «Я хочу знову наголосити, як я й раніше казав, що то було політичне питання – арешт і утримання Закаєва під вартою». Російський сценарій – домагатися видачі Закаєва, звинувативши його в тяжких злочинах без достатніх доказів – не пройшов, каже Фірзаулі: «Данія – це правова країна, і тут неможливо утримувати людину під вартою, не маючи на те вагомих підстав».

Росія заявляє, що її підстави вагомі, а всі надані докази безпосередньо засвідчують, що Закаєв причетний до того чи іншого злочину.

Зовсім інакше оцінили їх у Данії, де на належні докази чекали досить довго, двічі продовживши для цього термін перебування Ахмеда Закаєва під вартою й звертаючись до Росії по додаткові документи. У Копенгаґені звернули увагу, наприклад, на те, що більшість свідчень проти Закаєва «позначено браком точності» стосовно самих подій чи ролі в них Закаєва, а деякі з них викликають сумнів, чи був свідок «очевидцем злочину, а чи його твердження ґрунтуються на інформації, отриманій від інших осіб». До того ж, зазначили в датському міністерстві юстиції, «більшість доказів виникла вже після прохання про видачу, після минулорічного рішення Росії домагатися його видачі».

Міністр закордонних справ Данії Пер Стіґ Мелер не вважає, що нинішнє рішення зашкодить узаєминам між Данією й Росією. Але, за його словами, за браком достатніх доказів від Росії звільнення Закаєва було необхідне.

Не відступає й Росія, щоби дістати до своїх рук єдиного чеченського діяча, з яким вона пішла була останнім часом на безпосередній, хоч і короткий і безрезультатний, контакт: вона має намір звертатися з запитами про видачу до кожної країни, до якої заїде Закаєв, а нинішнє рішення Данії оскаржити в європейському суді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG