Доступність посилання

ТОП новини

Туркменська опозиція вважає, що президент Сапармурат Ніязов інсценував нещодавній замах на своє життя


Туркменська опозиція вважає, що президент Сапармурат Ніязов інсценував нещодавній замах на своє життя

Прага, 3 грудня 2002 - У Туркменістані на сьогодні під арештом перебуває 23 особи у зв’язку із нещодавнім збройним нападом на кортеж президента країни.

На вчорашньому брифінгу в Ашхабаді представник адміністрації президента Туркменістану Сапармурата Ніязова заявив, що головною метою організаторів змови було захоплення влади у державі. У підготовці збройного нападу звинувачено лідерів опозиції, які свого часу займали керівні посади в уряді, а нині перебувають в еміграції.

Нагадаємо, що 25 листопада автомобільний кортеж, у якому президент Туркменістану Сапармурат Ніязов їхав на роботу був обстріляний з вантажного автомобіля КАМАЗ. Сам Ніязов не постраждав, а нападникам вдалося утекти.

І вже цього ж дня на спеціальному засіданні Ніязов звинуватив в організації замаху чотирьох представників опозиції, які проживають за кордоном. А саме: колишнього міністра закордонних справ Шіхмурадова, колишнього міністра сільського господарства Иклимова, колишнього голову Центрального банку Оразова та колишнього посла Туркменістану у Туреччині Ханамова. Усі вони на даний час живуть в еміграції у різних країнах і критикують деспотичний режим Ніязова.

Ніязов, якого офіційно величають Туркменбаші («Батьком усіх туркмен»), заявив, що замах на його життя є справою рук міжнародного тероризму і прагненням дестабілізувати обстановку у Туркменістані. Вже з першого дня влада розпочала арешти. Було затримано понад 100 осіб. Однак, згодом більшість заарештованих звільнили і на сьогодні під слідством перебувають 23 особи.

Влада організувала мітинги, на яких було озвучено вимоги стратити усіх причетних до замаху. Такими закликами переповнені усі туркменські засоби масової інформації, які перебувають під жорстким контролем влади.

Тим часом, опозиція вважає, що Ніязов інсценував замах себе, аби підняти свою репутацію і під виглядом боротьби з міжнародним тероризмом провести у країні нову кампанію репресій проти інакодумців. Такої думки дотримується, зокрема і колишній міністр закордонних справ, а нині лідер опозиційного Народного демократичного руху Туркменістану Борис Шіхмурадов, який проживає у Швейцарії.

В інтерв’ю правозахисному інформаційному агентству «Пріма», Борис Шіхмурадов заявив, що Ніязов перераховуючи осіб, які начебто причетні до нападу, назвав тих, хто не приховує свого прагнення найрішучішим способом сприяти швидкому скиненню режиму Ніязова.

За словами Шіхмурадова, Ніязов оточив себе послушними, безграмотними маріонетками, які беруть участь у брудних іграх та інтригах свого господаря.

Шіхмурадов вважає, що Ніязов інсценував замах на своє життя, аби зберегти свої позиції і відволікти увагу від низки невдач останнього часу як у внутрішній, так і зовнішній політиці. А постійні розмови про підступність і нелюдяність опозиціонерів потребували певного конкретного підтвердження. Водночас, йому було потрібно продемонструвати своєму народові, що він і далі великий і сильний. І Ніязов вибрав для цього варварський спосіб – сам придумав собі ворогів і тепер жорстоко з ними розправляється», - заявив колишній міністр закордонних справ Туркменістану, а нині лідер опозиційного Народного демократичного руху Туркменістану Борис Шіхмурадов, який проживає в еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG