Доступність посилання

ТОП новини

Майдан: «Президент Путін пропонує всім бажаючим приїздити до Росії і робити обрізання»


Майдан: «Президент Путін пропонує всім бажаючим приїздити до Росії і робити обрізання»

Київ, 18 листопада 2002 - Осінь. Двірники прибирають останнє листя, парламент формує останню більшість, президентська адміністрація добиває останній уряд. Все це хоче розчистити шлях чомусь новому, життєдайному, ініціативному. Такому, щоб і взимку могло працювати. Історія вчить нас, що попереду завжди несподіванки. То сніг раптом повалить, і ти не знаєш, що з тим усім робити, то економічні санкції на голову гепнуть, то хтось президентом планує стати, не порадившись з Банковою... Стає зимно... Дні коротшають... Мабуть наближається кінець світу...” – стогне помираюча муха Карела Чапека. Не переймайтеся! – переконує один російський веб-сайт, і цитує поправку до одного із законів Мерфі: “Спробуйте лайна, сім мільярдів мух не можуть помилятися!” теза ризикова, але до щему нагадує методу багатьох мас-медіа, які завжди апелюють до більшості. Тим часом інші медіа, на противагу попереднім, загвинчуються у концептуальні глибини, інтригуючи “непонятками”. Всі разом, тим не менше, претендують на повне відображення картини життя. Але насправді відбувається те, що відбувається. Читач читає, робить несподівані висновки і все більше мух гуде в його високочолій голові. Віктор Недоступ. Читання газет.

“Українська правда” констатує – прямуючи кучмівським курсом економічних реформ, Україна за ступенем економічної свободи у 2003-му році має всі шанси опинитися поруч з Єменом, Малаві та Руандою. На такий висновок наштовхують дослідження американського “Герітейдж фундейшн” та “Уолл-стріт джорнел”. Таку стрьомну компашку забезпечило гальмування реформ, криза в енергетичній сфері, податковий тиск, економічна та політична залежність від Росії.

Тим часом, зазначає “Українська правда”, у Ющенка завелося російське лобі. Поки офіційну Росію тіпає від Ющенка, Союз правих сил на чолі з Нємцовим активно налагоджує “тасі-васі” – а раптом стане президентом? Тоді “кантора” кардинала Черномирдіна пролітає як фанера над Парижем, а Немцов з Хакамадою – Д”Артан”яни. На прес-конференції, сповіщає “Кореспондент-нет”, “гаспажа” Хакамада, махнула шабелькою, порадивши надати російській мові статус державної. Ну, хоча б у Криму. Ющенко тактовно промовчав. Московська пані тактовно схаменулася, підкресливши, що не вважає за можливе і необхідне тиснути на Україну. За це їй “велікоє украінскоє спасібо”.

Тим часом, сповістили “Українські новини”, Євросоюз погрожує Україні жорсткими санкціями, якщо до кінця року не набуде чинності закон про боротьбу з відмиванням грошей.

Може це підштовхнуло Гаранта на кадрову революцію. Почав, з відімкнення опалення на дачі Мороза. Далі, пише “Форум”, - Президент “наваяв” Указ про персональну відповідальність керівників центральних та місцевих органів влади. Потім – пропозиція голові нацбанку Стельмаху “звалити” з пляжу. Далі - роздача дроздів губернаторам з перспективою секір-башки. Медведчуку відведено просвітницьку місію тлумачити нетямущим – що то має означати. Олександр Вишняк, директор фірми “Юкрейніан соціолоджі сервіс” на шпальтах “Форуму” все це розтлумачив по-своєму. Кадрова зачистка, вважає він, пов’язана передусім з черговими, а може навіть з позачерговими виборами президента.

За такого лиховісного контексту на Банковій стає самотньо, темно і страшно. “Незавісімая газєта”, коментуючи нещодавній дзвоник Кучми до Путіна, пояснює росіянам, що особисті проблеми українського Гаранта тягнуть Україну у трясовину самоізоляції. Кремль для нього – “лучік свєта”, а Президент “всєя Русі” вичікує момент, коли Україна сама замкне коло. “Судячи з ненормальної частоти зустрічей Кучми з Путіним, - пише газета – Гарант зовсім заслаб. Можливо, настільки, що невдовзі перестане бути цікавим для Кремля.” Кінець цитати.

Віктор Недоступ в “Інтернет-майдан”.

Осіннє листя у Глобальній Павутині нашелестіло нам, що днями в російському місті Жуковському відбувся похорон місцевого жителя Дмитра Лаврова, який загинув на московському спектаклі "Норд-Ост". Як стало відомо сайту «Жук-сіті» родина збиралася провести відспівування покійного в селі Биково, у церкві ікони Владимирської Божої Матері. Однак близьким покійного у обряді відспівування було відмовлено. Батюшка Віталій аргументував це тим, що Дмитро загинув під час "відвідування бісівського дійства" і не гідний бути відспіваним. Перед очима чомусь виникає картина Рєпіна «Крєстний ход в Курской губєрніі», «Бурлакі на Волгє» того ж таки автора та жирно набрана кирилицею сентенція про «загадошну расєйську душу». В той же свищик дме мій колега Сергій Грабовський.

Росія – країна загадок. У той час, коли практично всі політичні сили і всі мас-медіа щосили демонструють лояльність до президента Путіна і його методів боротьби з усім, що ворушиться, знаходяться поодинокі несамовиті громадяни великої країни, котрим важить не ця велич, і не престиж вождя, а істина і долі простих людей. Саме таких диваків подибуємо, заходячи на сайт NEWSru.com. І читаємо дуже цікаві речі. Скажімо, про реальний зміст змін до закону про засоби масової інформації та практичний супровід ухвалення російським парламентом цих змін. Так, за словами одного із керівників Спілки журналістів Росії Ігоря Яковенка, у цілому ряді регіонів вже проводяться обшуки у редакціях місцевих ЗМІ. Наче задля того, щоб попередити витік секретної інформації. А що таке державна таємниця у Росії – це традиційно вирішує у кожному конкретному випадку влада. Чи довго протримається за цих умов сайт NEWSru.com? Принаймні, під час так званої антитерористичної операції у Москві його діяльність уже була призупинена.

Але не тільки це можемо прочитати на цьому сайті. Тут вміщений список людей, яких, за твердженнями російської влади, не існувало, не існує і не мусить існувати, а саме – 77-ми пропалих без вісти при штурмі Театрального центру на Дубровці заручників. А ще – семеро прізвищ, які не ввійшли в офіційний список вбитих спецназом заручників. Списки ці складений правозахисними організаціями Росії. І що цікаво – серед пропалих без вісти троє українських громадян. Демченко, Петринець, Яковенко. Дивні люди трапляються серед росіян. Адже українське посольство у Москві вже сказало, що цих людей не існує. І не існувало. Але чомусь хтось у Росії продовжує перейматися долею як своїх співгромадян, так українців, котрих для влади немає. У той час, як і Москва, і Київ, і Брюссель аплодують президенту Путіну. Росія – країна загадок.

Сергій Грабовський

Поки народ морщить мозолі облич у диких потугах намагаючись розкусити “расєйську загадошность” в Києві відбулось чергове засідання Шевченківського райсуду за позовом інтернет-видання “Обком. Нет” на ДПА та керівника прес-служби Податкової Адміністрації Віталія Лук’яненка. Засідання суду відбулось чотирнадцятого листопада. Детальніше про обставини справи розповідає мій колега Микола Закалюжний.

Обшук і вилучення 19 лютого ц.р. у редакції “Обком.нет” податковою міліцією комп’ютерних блоків, призвело до закриття цього інтернет-видання. 26 лютого ДПА поширела прес-реліз у якому, як вважають обкомівці, було подано неправду про журналістів і видання. Втім марно ДПА сподівалася відшукати спокій у закритті “Обкому”, натомість митарі отримали неспокій юридичний. Про це зокрема засвідчує останнє судове засідання за позовом Обкому до ДПА і керівника прес-служби ДПА.

Технічна експертиза була призначання за клопотанням обкомівців, у зв’язку з тим, що вони вели електронне листування із керівником прес-служби ДПА Віталієм Лук’яненком. Схоже що ця обставина допоможе прояснити багато чого. Втім навіть без цього аргументів і фактів у журналістів більш ніж вистачає. У такій ситуації, податківцям залишається єдина можливість уберегтися від феміди.

Що ж стосується видання то воно невдовзі відновить свою роботу, незалежно від того чи поверне ДПА комп’ютерні блоки чи ні. То ж невдовзі митарям додасться головного болю. Не виключно, що у павутиння, яке снуватимуть обкомівці після тривалої перерви, потраплять павуки із ДПА.

Микола Закалюжний, в інтернет-майдан.

«Федералпол ру» повідомляє, що в містечку Натсфорд у Британському графстві Чешир божевільна білка вкусила за лоба дворічну дівчинку Келсі Морлі. Подія потрясла лагідних британців. Особливо діда вкушеної дівчинки. Відшукавши чеширську білку він застрілив її з духової рушниці. Але все це блідне перед тими формами божевілля, які пропонує нам Івано-франківська мерія, яка поставила вимогу перед місцевими міліцаями обмежити підліткам та студентам доступ до інтернет-клубів. Хто і як помститься за вкушених юнаків та дівчат Станіславова ми ще побачимо. Ну а про поточні деталі справи розповідає мій Івано-Франківський колега Іван Костюк.

Івано-Франківська мерія, очевидно, переконалася в тому, що в обласному центрі Прикарпаття вирішено всі соціальні проблеми. Отож вирішила звернути свою увагу на духовний розвиток мешканців міста і передовсім на підростаюче покоління. Зокрема, заступник мера Івано-Франківська з гуманітарних питань Олександр Сич, зіславшись на свою усне розпорядження, повідомив, що міський виконавчийц комітет вимагає від міліції та її відділів у справах неповнолітніх обмежити доступ підлітків в інтернет-клуби під час денних занять у школі та після 22-ої години. Згідно з його заявою, підлітки проводять в інтернет-клубах занадто багато часу, пропускаючи заняття в навчальних закладах, а це негативно позначається на їхній освіті. Віце-мер з гуманітарних питань також наголосив, що під час одного з рейдів правоохоронців в івано-франківських інтернет-клубах в денний час, коли проводяться заняття, було затримано близько 80-ти учнів шкіл та вузів. З цього приводу Олександр Сич зауважив (цитую): “Замість освіти ці заклади займаються лише тим, що пропонують молодим людям комп’ютерні ігри. До того ж дуже часто це неліцензійні програми” (кінець цитати). Предстанвики центру громадських зв’язків управління Міністерства внутрішніх справ в Івано-Франківській області заявили, що міліція не має жодних законних підстав заборонити підліткам відвідувати інтернет-клуби. На приватному рівні один з працівників прес-служби правоохоронців в регіоні зауважив, що виловлювання юнаків та дівчат шкільного віку в інтернет-клубах нагадує події радянського часу, коли людей хапали в магазинах та кінотеатрах за те, що вони відвідують їх в робочий час. Офіційно ж правоохоронці заявили, що питання відвідування підлітками інтернет-клубів – це компетенція міської влади та батьків, які повинні контролювати власних дітей. Зрештою, підлітки відвідують всесвітню мережу, тому що не мають змогу зробити це ані вдома, ані в школі. І ніякі заборони їм у цьому не перешкодять, адже, як відомо, заборонений плід завжди солодший.

Для радіо “Свобода” з Івано-Франківська Іван Костюк.

І наостанок ще пара слів про жах московського дійства у концертному залі на Дубровці. Актуальний вимір події полягає не тільки в тому, що відбулося, а й у жахові наслідків, спричинених захопленням і “визволенням” заручників. Як би там не було, світ спокійнішим не став. Пропоную вашій увазі кілька фрагментів повсякденної екстреми у викладі мого колеги Павла ВОЛЬВАЧА:

Офіційна і так звана патріотична Росія ще довго буде тріумфувати з приводу “русской побєди”, як охрестила бійню на Дубровці “Завтра.Ру”. Але є в Росії і інші тенденції. Зокрема, як повідомляє “ег.ру”, на Луб”янській площі Москви, де раніше бабці-пушери торгували дешевим “ширивом”, тепер з під поли продають газети “Радикальна політика”, “Сепаратист” і видання під абсолютно зворушливою назвою – “Молодий басаєвець”. Тамтешні матеріали витримані в дусі гасла “Свободу Чечні!” і, що найцікавіше, виголошують їх не “злі чечени” з мішком гексогену за плечима, а справдешні кондові “русаки”. Масового і переходу в іслам поки що не спостерігається, але Росія – “родіна слонов” і тут все може бути.

Неспроста ж уже й президент Путін пропонує всім бажаючим приїздити до Росії і робити обрізання. Про це повідомляється в електронній версії французької “Лє монд”. Процес обрізання, можливо, включатиме вуха, ніс, а то й усю голову, але про це повідомлень поки що не надходило.

У Саддама Гусейна з обрізанням все гаразд, натомість йому не вистачає сущої дрібнички – слави письменника. Пан Гусейн наполегливо працює в цьому напрямі і вже створив три романи, за одним з яких нещодавно знято фільм. Про це повідомляють “Грані.Ру” з посиланням на “РІА-Новості”. Творіння іракського лідера навряд чи стануть врівень з брежнєвськими нетлінками про Малу Землю, цілину і ще щось, але напевно перевершать добру купу сценаріїв, на кшталт тих, що потім уречевлюються як не в “Чорну Раду”, так ще в якого не будь “Хмельницького”.

В далекому від України Перу в день виборів стався трагічний інцидент – затонув корабель з виборцями. Печально, звісно. Але встократ печальніше, коли виборці власноруч пускають на дно корабель власної держави...

Втім, ці алегорії – не про Україну, певна річ...

Павло ВОЛЬВАЧ, для радіо “Свободи”, Київ

Передача добігає кінця і вимагає інформації про суб’єктивно та об’єктивно існуючий ідіотизм, який у свою чергу вимагає структуризації у формі Ордену Чину Ідіотів. Вичитав я про це на одному із львівських сайтів. Детальніше про нього у одній з наступних “Майданів”, а поки що шматок з непроминального гімну Ордену. “Ми ідіоти, ми думки титани, ласі до м’яса, картоплі, сметани, ласі до плоті і духу кобіт, наші кумири – то сало й живіт...”. Кого, насамперед, стосуються ці слова додумуйте самі.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень. Андрій Охрімович. “Радіо Свобода”. Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG