Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на радіо Свобода


Юридична консультація на радіо Свобода

Київ, 3 грудня 2002

Володимир Ляшко

У сьогоднішньому випуску юридичної консультації відповімо на два запитання наших слухачів. Володимир Мудрик зі Львівщини запитує:

Володимир Мудрик

Недавно я їхав з Москви проїздом через Київ. При виході з московського поїзду мене зупиняють працівники міліції і перепитують прізвище, документи перевіряють, чи маю при собі іноземну валюту, і водночас запитають про реєстрацію в місті Москві. Це правомірно? Таке перше питання. Знову ж таки, приїжджаю московським поїздом до Львова, пересадку зробив, у Львові також зупиняють працівники міліції, вони цивільному ходять, і показують посвідчення, його важко розібрати - і ті ж самі питання ставлять, перевіряють сумки, документи. Це все правомірно?

Володимир Ляшко

Відповідає наш юридичний консультант Валентина Позинич:

Валентина Позинич

У кожній державі є відповідні органи, які мають здійснювати оперативно-розшукову діяльність. Мета здійснення оперативно-розшукової діяльності – пошук і фіксація осіб, які вчинили злочини, чи готуються вчинити злочин, чи ухиляються від відбування покарання, чи безвісно відсутні особи. Здійснення оперативно-розшукової діяльності покладено на цілий ряд органів, у тому числі і на органи міліції, тому ці органи мають право при здійсненні оперативно-розшукової діяльності зупиняти осіб і просити відповісти їх на певні запитання. Якщо згоди особи немає, вона може не відповідати на запитання. Тому нічого дивного, що вас зупинили і попросили відповісти на запитання, немає.

Слухачка

Це турбують Чернівці - співробітник Чернівецького національного університету. Справа в тому, що я не власне від себе, а ще від кількох людей. Наша посада називається завідуюча лабораторією кафедр - різних. Питання таке: чи маємо ми право на пенсію наукову, чи ні?

Володимир Ляшко

Юридичний консультант відповідає:

Валентина Позинич

Перелік посад, перебування на яких дає право на пенсію відповідно до закону про наукову і науково-технічну діяльність, затверджено постановою Кабінету міністрів від 22 листопада 2001 року № 1571. Ця постанова включає до переліку посад представників вищих учбових закладів, певні посади, до яких немає застережень, що вони саме повинні займатися науковим напрямом діяльності, і перелік посад тут же, до яких є таке застереження. Що стосується завідувача лабораторією кафедри, то ця посада є в цьому переліку, і керівники, заступники керівників структурних підрозділів кафедр, відділу, лабораторії, сектору, групи з наукового напряму діяльності. Вони включені до переліку цих посад, і їм має призначатися пенсія за наявності наукового стажу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG