Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада продовжує примусове виселення чеченських біженців із Інгушетії


Російська влада продовжує примусове виселення чеченських біженців із Інгушетії

Прага, 4 грудня 2002 - Попри занепокоєння, що їх висловлюють Організація Об’єднаних Націй, Сполучені Штати, уряди низки країн, та численні протести правозахисників, російська влада й далі примусово виселяє чеченських біженців із наметових таборів у Інгушетії.

Біженців, а це здебільшого жінки і діти, змушують повертатися до Чечні, де триває збройне протистояння. Активне виселення почалося саме тепер - у зимову пору. Значній частині біженців нема куди повертатися, оскільки їхні домівки були знищені під час бомбардувань російської авіації та артилерійських обстрілів.

Однак, офіційна Москва зацікавлена якомога швидше позбутися таборів біженців на території Інгушетії, адже й досі у Кремлі перед усім світом заявляють, що жодної війни у Чечні не було й не має, а провадиться лише антитерористична операція.

Ще до початку виселення чеченських біженців, за твердженням правозахисного товариства «Меморіал», органи міграції різко зменшили офіційне число біженців на території Інгушетії, понизивши його з цифри 145 до 60 тисяч осіб.

Інгушетія досі залишалася фактично єдиним притулком для мешканців Чечні, де вони могли почувати себе у відносній безпеці, попри важкі умови життя. Але, тепер, їх позбавляють у цього притулку.

Днями було закрито один із таборів для біженців під назвою «Іман» у селищі Акі-Юрт, де проживало понад 1700 осіб. Влада змусила біженців покинути табір, погрожуючи припинити постачання електрики та газу.

У вівторок представник держдепартаменту США Філіп Рікер заявив, що закриття табору у селищі Акі-Юрт в Інгушетії – є примусовим виселенням тих, хто там проживав. Сполучені Штати очікують від Росії пояснень у зв’язку з закриттям цього табору.

А представники відомства ООН зі справ біженців стверджують, що близько половини чеченців, котрі проживали у таборі «Іман» – не спроможні забезпечити себе житлом на батьківщині і багато з них будуть вимушені знову покинути Чечню.

А ось, як ситуацію щодо примусового виселення прокоментував в інтерв’ю агентству«Ройтер» голова Чеченського комітету національного порятунку Руслан Бадалов: «Жаль людей, яких виселяють у зимовий період. Як мовиться у російській приповідці, нормальний господар собаку свого з дому не вижене на вулицю. Що би там не було з їхньою долею... куди їх заженуть, що з ними далі буде – нікого не цікавить. Бо поставлено завдання, політична настанова – щоб там не було – забрати намети геть з очей правозахисників, світового співтовариства, журналістів. Ось це завдання намагаються виконати», - заявив Руслан Бадалов, Голова Чеченського комітету національного порятунку.

«Російська влада прагне будь-якою ціною позбутися наметових таборів у Інгушетії, оскільки вони залишаються найбільшим очевидним свідченням того, що ситуація у Чечні далека від нормальної», - заявила цими днями Елізабет Андерсен – виконавчий директор відділення «Human Rights Watch» з питань Європи і Центральної Азії. За її словами, поки існують табори, російській владі справді важко переконати російське суспільство і зовнішній світ у тому, що конфлікт на Північному Кавказі згасає. Однак, конфлікт триває, і разом з ним чиняться серйозні порушення прав людини».

Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» закликала російський уряд припинити примусове переселення чеченських біженців до Чечні і забезпечити їм захист та гуманітарну допомогу, як це передбачено міжнародним правом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG