Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії в четвер завершилася передвиборна кампанія


У Сербії в четвер завершилася передвиборна кампанія

Белград, 5 грудня 2002 – На пост президента республіки балотувалися президент Югославії Воїслав Коштуніца та лідери ультранаціоналістичних партій Воїслав Шешель і Борислав Пелевич. Згідно з опитуваннями громадської думки, значна частина виборців знову бойкотуватиме вибори, оскільки немає жодного кандидата від правлячого політичного центру та лівих партій

Сербія ще раз здобулася на міжнародну увагу: увесь світ, умовно кажучи, запрошує її громадян взяти участь у президентських виборах, які призначені на 8 грудня. До сербських виборців на цьому тижні звернулися представники Європейського союзу, ОБСЄ, адміністрації Сполучених Штатів, уряду Росії тощо. Усі вони відзначають, що стабільність політичної ситуації у Сербії обумовлена успіхом президентських виборів. Белградська газета “Політика” з цього приводу, не без сарказму, пише, що бракує лише щоби Генеральна асамблея ООН ухвалила спеціальну резолюцію, якою попросила б громадян Сербії, щоби нарешті умилостивилися й обрали президента.

Про що ж тут йдеться? На виборах у вересні проголосували лише 54 відсотки виборців. Найбільше голосів здобули Воїслав Коштуніца й Миролюб Лабус. В другому турі, у жовтні, взяло участь менше від половини виборців і вибори оголошено недійсними. Парламент між часом вніс зміни до виборчого закону. Згідно з ними, наразі лише в першому турі необхідна участь більше від половини електорату.

Все ж, опитування громадської думки невмолимі. Вони засвідчують, що більшість бойкотуватиме вибори. Основна причина в тому, що немає за кого голосувати. Політичні програми усіх трьох кандидатів дуже схожі, багато в чому й зовсім тотожні. Коштуніца консерватор й поміркований націоналіст, Шешель і Пелевич ультранаціоналісти. Трійка згідна в тому, що її спільним ворогом є реформаторський прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич.

Чому ж тоді демократичні сили не балотували свого кандидата? Тому, що у вересні і жовтні виявилося, що проєвропейський претендент на посаду президента неспроможний перемогти. Виникла патова ситуація яка, здається, сприяє Джінджичу і його прихильникам. У разі якщо президента не буде обрано, виконуючим обов’язків глави Сербії стане нинішній спікер Парламенту Наташа Мічич, яка політично близька до голови уряду. А Коштуніца після трьох неуспіхів нарешті збагне, що він пішов надто вправо та що його політична платформа неприйнятна для більшості громадян.

Отож, і Коштуніца й Джінджич грають ризиковану гру. Хто переможе – залежить від кількох десятків, можливо навіть від кількох тисяч голосів. Щоби вибори було визнано дійсними, необхідно щоби у неділю проголосувало 3,25 мільйона виборців. Згідно з опитуваннями, для трьох націоналістів така кількість наразі – недосяжна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG