Доступність посилання

ТОП новини

Як забезпечені права інвалідів України у законопроекті про бюджет на 2003 рік?


Як забезпечені права інвалідів України у законопроекті про бюджет на 2003 рік?

Київ, 5 грудня 2002 - 3 грудня у світі відзначався Міжнародний день інвалідів. Українські можновладці також не стояли осторонь цієї події. Приміром, президент України Леонід Кучма видав доволі декларативний Указ про додаткові заходи із посилення соціального захисту інвалідів. Мер Києва Олександр Омельченко, зважаючи на свої повноваження, пішов трохи далі – він видав інвалідам одноразову адресну допомогу. Гроші незначні, однак увагу до специфічної категорії населення столичний мер виявив. А от дії Верховної Ради України на тлі згаданих заходів виглядають блякло. Хоч і діяння глави держави та мера Києва також не можна назвати дуже конструктивними.

Українські парламентарії ухвалили у другому читанні законопроект про бюджет на наступний рік. Причому, кожнісінького року вони (мається на увазі парламентська більшість),а також уряд запевняють, що бюджет є соціально спрямованим. Однак опозиція та самі люди мало вірять у подібне, якщо вірять взагалі.

На потреби інвалідів наступного року депутати виділили 235 мільйонів гривень. А поточного року ця сума становила 250 мільйонів. І то доволі сумно, бо упродовж останніх п’яти років спостерігалася тенденція до збільшення видатків на проблеми інвалідів. Україна започаткувала рух суспільства щодо цивілізованості у ставленні до інвалідів і зараз перериває такий рух. На цьому наголосив народний депутат, член фракції Трудової України та промисловців і підприємців України Валерій Сушкевич. До речі, депутат сам є інвалідом і пересувається за допомогою візка. Валерій Сушкевич.

«Залишалася підстава для оптимізму, тому що протягом оцих років фактичне фінансування швидкими темпами наближалося до планових показників Державного бюджету. У 2000- 2001 роках ми наблизилися практично до стовідсоткового фінансування по відношенню до показників Держбюджету по факту. На жаль, цього року трапилася інша ситуація і важча. Фактичні видатки на фінансування потреб інвалідів дуже впали. Під час підготовки Держбюджету на 2003 рік хтось у Мінфіні започаткував пролонгацію критичної ситуації, яка на сьогодні склалася. Хочу сподіватися, що ми не тільки нашими планами вступу до НАТО ознаменуємо нашу мотивацію руху до Європи, а ще й підходом до розв’язання проблем, які Європа визначила приоритетними.»

Західний світ не на словах турбується про неповноправних. Рада Європи проголосила наступний рік роком людей з інвалідністю. Європа визначилася, Україна – ні. Валерій Сушкевич вважає, що тенденцію останніх років зі збільшення фінансування людей із особливими потребами треба зберегти. І називає оптимальну цифру видатків у бюджеті - до трьохсот мільйонів гривень. Але наразі про це доводиться лише мріяти.

Народний депутат, економіст Володимир Черняк зазначив, що видатки на потреби інвалідів справді не є суттєвими. Але парламент зберігає тенденцію до зростання фінансування:

«Принаймні, Верховна Рада не опускає планку. Звичайно, було б добре, якби ми були спроможні піднімати її вище. Але все таки інваліди не можуть сказати, що ситуація для них погіршується. Вона поліпшується, але недостатньою мірою. І в умовах кризової економіки, масового зубожіння населення бюджет повинен бути соціальним, із акцентом на соціальні потреби. Акцент є, але він не досить сильний.»

Юлія Тимошенко, також економіст, каже, що із доходною частиною бюджету в Україні завжди проблеми. На душу населення доходів бюджету у 60 разів менше, аніж у будь-якій іншій країні світу. Це є абсолютна незабезпеченість бюджетними коштами і тому-то їх ні на що не вистачає. Юлія Тимошенко:

«Інваліди, безумовно, страждають, як і лікарі, учителі, як і усі, хто має отримувати фінансування за рахунок бюджетних коштів. Інваліди – якраз та група, якій держава не приділяє жодної уваги. Закони у нас ухвалені, вони хороші, однак не виконуються. І тому мені хотілося б, щоб ми перейшли до фахового керівництва державою, фахового складання бюджету, фахового обслуговування законів, в тому числі і тих, які стосуються інвалідів.»

Ось таких три точки зору на проблему фінансування видатків для інвалідів. Але ясно одне - інваліди не вийдуть на вулицю страйкувати та вимагати свого. І тому усі причетні повинні їм допомогти. І найбільше ті, хто наголошує на соціальній спрямованості бюджету – 2003.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG