Доступність посилання

ТОП новини

Конференція з питань співробітництва Української Митної Служби з Європейською комісією та Світовою Митною Організацією у Брюсселі


Конференція з питань співробітництва Української Митної Служби з Європейською комісією та Світовою Митною Організацією у Брюсселі

Брюссель, 5 грудня 2002 - Цього четверга в Брюсселі відбулася конференція з питань співробітництва Української Митної Служби з Європейською комісією та Світовою Митною Організацією. Сторони обговорили, в якому стані знаходиться нині Митна Служба України, перспективи вдосконалення її роботи за допомоги програми ТАСІС, а також учасники цього форуму говорили про роль українських митників у прискоренні вступу України до Світової Організації Торгівлі.

Українські митники приїхали до Брюсселя не з порожніми руками, а з різноманітним науковим матеріалом: це буклети, брошури, відеофільми, де засвідчено вияв митниками спроб перевезення партій зброї на переході Чоп, сигарет на Волинській митниці, автомобілів та великих партій наркотиків, героїну в чистому вигляді і кокаїну, змішаного з оливковим листом, предметів антикваріату та багато чого іншого. Слід відзначити, що відеозаписи були зроблені досить професійно і нагадували фрагменти з голівудівських «екшен-фільмів».

Проте, я поцікавився у голови Митної Служби України Миколи Каленського, чи можна пропустити якийсь відсоток контрабанди, котра все таки перетинає кордони України? На це Микола Каленський відповів, що, звісно, на жаль не все вдається затримати українським митникам і кількість порушень з контрабанди зростає.

На запитання, чи Україна врешті-решт долучилася до Міжнародної Конвенції про гармонізацію тарифів і кодування товарів, що є однією із передумов вступу України до Світової Організації Торгівлі, пан Каленський відповів, що ця міднародна угода набере чинності у 2004 році.

Співголова конференції представник Європейської Комісії директорату оподаткування і митної діяльності Марінос Деграф зазначив, що розвиток Митної Служби України здійснюється досить ефективно і він сподівається, що після розширення ЄС співробітництво між Митною Службою України і Європейським Союзом буде ще більш стабільним.

З боку Європейської Комісії пролунала також і критика на адресу української Митної Служби. Це стосувалося того, що Європрейський Союз визначив суму технічної допомоги на наступний рік. Однак, Україна зі свого боку ще не представила учасників та проектів для тендеру, аби одержати цю допомогу.

Голова Євромитниці - це субструктура Єврокомісії, Мартін Браун піддав критиці розвідувально пошукову інфраструктуру української митниці, сказав про поганий менеджмент на митних пунктах, що підриває авторитет українських митників у населення.

Також представники Європейської Комісії зауважили, що на західних кордонах України Митна Служба працює більш якісно, ніж на кордонах колишинього СРСР. Зокрема, погано ведеться робота на кордонах з Росією, Придністровською республікою та Молдовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG