Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна інспекція в Іраку, події на Близькому сході та інше


Міжнародна інспекція в Іраку, події на Близькому сході та інше

Прага, 6 грудня 2002 – У нашому нинішньому огляді міжнародних подій за минулий тиждень головну увагу ми зосередимо на перебігу міжнародної інспекції в Іраку, де військові фахівці вже протягом другого тижня провадять перевірку іракських військових об’єктів і президентських палаців. Дещо коротше ми порушимо також становище на Близькому сході, проблеми боротьби з міжнародним тероризмом та інші теми.

Почнемо від міжнародної інспекції військових об’єктів в Іраку на предмет розробки, виробництва або зберігання на них зброї масового знищення. На початок слід навести два категорично протилежні твердження у справі зброї масового знищення на території Іраку. Сполучені Штати, як і раніше, вважають, що режим Саддама Хусейна має таку зброю і намагається приховати її від міжнародних інспекторів. За словами представників Білого дому, найближчим часом міжнародні інспектори отримають підтвердження про наявність такої зброї в Іраку. Вашингтон наполягає також, щоб інспекцію проводити одночасно на багатьох іракських об’єктах. Президент Буш висловив водночас сподівання, що під тиском міжнародної спільноти вдасться роззброїти багдадський режим.

Тим часом Багдад твердить, що він не має в розпорядженні жодної зброї масового знищення. За словами представника іракського уряду Хуссана Могаммеда Аміна, в суботу, тобто у визначений радою безпеки ООН термін, Багдад представить докладний звіт про стан своїх озброєнь, в якому детально розписано всі наявні арсенали, серед яких зброї масового знищення нема. Минулої середи віце-президент Іраку Рамадан назвав інспекторів ООН американськими й ізраїльськими шпигунами і знову повторив, що у Багдад не має ядерної, хімічної або біологічної зброї. Цього ж дня, тобто в середу інспектори відвідали хімічне і ядерне підприємства неподалік від Багдада. Свого часу американська і британська авіація зруйнувала обидва об’єкти, однак, згідно з даними американської розвідки, останнім часом ці підприємства відбудовано.

Інспектори ООН і міжнародні спостерігачі стверджують тим часом, що іракські власті не відмовляються від співпраці з інспекцією. Держсекретар США Пауел теж визнав, що інспекція проходить поки що без ускладнень, однак, висновки про її ефективність можна буде зробити лише через кілька тижнів. Журналісти звертають увагу на деякі розбіжності у заявах Пауела і президента Буша, який не приховує сумніву у готовності Багдада по справжньому співпрацювати з інспекторами. Як уже згадано, Буш вважає, що Багдад посідає зброю масового знищення і у випадку, якщо не відмовиться від неї, спровокує воєнну акцію. Із подібною заявою на початку тижня виступив і прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, який вважає також, що іракська зброя масового знищення врешті може потрапити в руки міжнародних терористів.

Варто додати до цього, що на початку тижня без попередження проведено інспекцію одного з восьми президентських палаців Саддама Хусейна, однак, наприкінці тижня інспекцію на два дні припинено у зв’язку із закінченням мусульманського священного місяця рамадан. Із цієї нагоди у зверненні до народу Саддам Хусейн заявив, що тепер ООН має можливість переконатися, що Ірак не має зброї масового знищення. На закінчення скажемо, що у четвер Рада безпеки ООН одноголосно схвалила на дальший піврічний термін гуманітарну програму для Іраку «нафта за харчі».

Далі ми зупинимося на близькосхідних подіях протягом минулого тижня. Від понеділка майже кожного дня на палестинських територіях, де ізраїльські сили безпеки провадять пошуки організаторів терористичних актів, тривали перестрілки, хоча значних жертв у людях не стверджено. Проте у п’ятницю унаслідок перестрілки з ізраїльськими підрозділами у біженському таборі у секторі Газа загинуло принаймні 10 палестинців. На думку спостерігачів, нинішнє палестинське керівництво не може контролювати ситуації на території автономії, зокрема діяльності ісламських екстремістських угруповань. Один із палестинських лідерів Марван Баргуті, не називаючи поіменно Арафата, закликав до радикальних змін у палестинському керівництві, чого вимагають Сполучені Штати й Ізраїль. Тим часом Ізраїль звинувачує в терористичній діяльності й самого Баргуті.

Минулої середи у виступі в ізраїльському телебаченні прем’єр-міністр Шарон знову заявив, що майбутня палестинська держава може бути створена на території, що охоплює 40 відсотків західного берега Йордану і на 75-ти відсотках площі сектора Газа. Подібні пропозиції раніше палестинські лідери відкидали.

Слід додати також, що у вівторок Генеральна асамблея схвалила 6 резолюцій, спрямованих на забезпечення прав палестинців. Ці документи закликають до виведення ізраїльських військ з палестинських територій. Один з них осуджує ізраїльську анексію Східного Єрусалима. Американський представник виступив проти цього осуду, хоча раніше Сполучені Штати завжди стримувалися від голосувань у справі статусу Єрусалима.

На закінчення нашого нинішнього огляду міжнародних подій додаймо, що минулий тиждень проходив під знаком посилення боротьби з міжнародним тероризмом. Президент США Буш заявив у четвер, що учасники міжнародної антитерористичної кампанії, яку очолюють Сполучені Штати, поступово, крок за кроком ліквідовують терористичну мережу Аль-Кайда. До речі, ізраїльський прем’єр Шарон вважає, що активісти Аль-Кайди проникли також на палестинські території, зокрема в сектор Газа, а також до Південного Лівану. Палестинські керівники і президент Лівану категорично заперечили цю заяву.

Тим часом у Кенії затримано ще три особи у зв’язку з терористичним актом у Момбасі і зі спробою збити ізраїльський пасажирський літак під час злету в аеропорту Момбаса. Один із заарештованих кенійців продав двом арабам автомобіль, який пізніше підірвано під готелем, власником якого був ізраїльтянин.

Крім того американські розвідувальні служби повідомили про підготовку, або радше небезпеку терористичних актів на південному сході Туреччини. Оглядачі пов’язують це із недавньою згодою Анкари розважити справу надання своїх військових баз у розпорядження американських сил у випадку воєнної операції проти Іраку.

Протягом тижня терористичні акти сталися в індонезійському місті Мак-Асар на острові Сулавесі. Два вибухи рознесли ресторан МакДональдс і автосалон. Кілька людей загинули або зазнали поранень. На згаданому острові тривають сутички між місцевими християнами і мусульманами. Згідно з даними слідства, терористичний акт на острові Балі 12 жовтня , унаслідок якого загинуло 180 людей, здійснили мусульманські екстремісти, пов’язані з мережею Аль-Кайда.

У п’ятницю тема боротьби з тероризмом стала на порядку денному наради міністрів закордонних справ країн Організації безпеки і співробітництва в Європі, яка проходить у португальському місті Порту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG