Доступність посилання

ТОП новини

Америка оголошує план на сприяння демократії у мусульманському світі


Америка оголошує план на сприяння демократії у мусульманському світі

Прага, 6 грудня 2002 – Під впливом терористичних атак на Сполучені Штати, Вашингтон починає визнавати хибність своєї політики щодо підтримки деяких авторитарних режимів мусульманського світу. У зв’язку з цим Америка опрацювала новий план сприяння демократії у мусульманських державах. Його обговорюють на тлі посилення анти-американських настроїв і попереднього нехтування Америкою проблемою свого іміджу серед мусульман світу.

Про наміри США демократизувати мусульманський світ оголосив цього тижня Річард Гаас, директор відділу планування політики Державного департаменту: "Сполучені Штати багато активніше, ніж раніше працюватимуть над запровадженням демократії у партнерстві з народами і урядами мусульманського світу." Йдеться про підтримку Америкою деяких диктаторських режимів, і Гаас визнав, що "США на власному гіркому досвіді" переконалися у наслідках такої підтримки. І ось чому: авторитарні режими є плідним ґрунтом для різних рухів опору, що можуть перетворитися на терористичні; вони не здатні змінити режим у себе в країні і тоді атакують США, що підтримують ці режими. Представник Державного Департаменту Річард Гаас натякнув на прорахунки американської політики щодо її традиційних союзників Саудівської Аравії та нових друзів Америки – Киргиз стану та Узбекистану. Але оглядачі кажуть, що під цю категорію підпадає і низка інших держав, таких як Пакистан, Єгипет та Ємен.

Останній звіт ООН доводить що у мусульманському світі бракує демократії. За деякими винятками цими країнами керують диктатори, що придушують свободу слова, свободу вибору і гальмують економічний прогрес. Але, Державний департамент вважає, що Іслам і демократія не є несумісними. Серед найперспективніших країн у цьому зв’язку називають Іран, Бахрейн, Кувейт, Оман, Індонезію, Албанію та Палестинську автономію. Найближчим часом Держсекретар Колін Пауел оприлюднить першочергові заходи США на підтримку цих режимів, а тимчасом його департамент обіцяє, що більше не робитиме, як їх назвав Гаас, "демократичних винятків" для авторитарних режимів, що служать американським інтересам. Очевидно, зміни ці не настануть так швидко, бо США буде важко переглянути свої взаємини, скажімо, із тією ж Саудівською Аравію, яка є їхнім найбільшим постачальником нафти. Крім того, нову політику сприяння демократії у мусульманському світі треба поєднати з війною проти тероризму.

Про це говорить і Фуад Аджамі, експерт Близькосхідних досліджень Університету Джона Гопкінса у Вашингтоні: "Нам треба робити бізнес із Сирією, з Узбекистаном, Алжиром. І справді, ця війна з терором змушує нас підтримувати стосунки з режимами, які не зовсім орієнтовані на демократію".

Щороку США надають країнам арабського світу 1 мільярд доларів економічної допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG