Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з тероризмом докотилася до чеченської діаспори в Грузії


Боротьба з тероризмом докотилася до чеченської діаспори в Грузії

Прага, 9 грудня 2002 – Чеченська діаспора в Грузії налякана. Грузинські правоохоронці минулими вихідними провели широкомасштабну операцію, яка мала на меті виявити злочинців і нелегалів. Щоправда, грузинська влада не приховує, що переважна більшість із майже сотні осіб, затриманих під час перевірки паспортно-візового режиму, таки були вихідцями з Чечні.

У сьогоднішньому виступі на національному радіо президент Грузії наголосив, що спецоперація не була спрямована проти чеченців. Едуард Шеварнадзе висловив сподівання, що ті чеченці, які живуть в Грузії вже майже століття, і понад 4 тисячі чеченських біженців з розумінням поставляться, як висловився грузинський лідер, до "профілактичних заходів" правоохоронців.

Серед затриманих на вихідні був Хізрі Адамов, представник у Тбілісі чеченського президента Аслана Масхадова. Хоча Адамов має грузинське громадянство, на світанку в суботу його разом з родиною підняли з ліжка і відправили у відділення міліції – знімали відбитки пальців, фотографували. Після допиту в Адамова були проблеми з серцем і тому він спілкувався з Радіо Свобода по телефону з лікарні. "Це було під тиском Росії. Це не може бути інакше. Грузія – маленька країна, яка постійно перебуває під тиском Росії. Президент Путін відкрито заявляв, що Росія атакуватиме грузинські регіони, де живуть чеченці. Єдине пояснення – це те, що всі чеченці терористи, що їх треба вбивати. Грузини бояться таких погроз, вони не знають що робити," - каже Адамов.

Він не заперечує права грузинської влади захищати своїх громадян, але для цього, як каже Адамов, не потрібно піднімати дітей із ліжка посеред ночі. На цю годину більшість затриманих уже звільнено, але можливо, що декого з чеченців депортують до Росії. Наслідки можуть бути серйозними і Хізрі Адамов не виключає, що частина чеченських біженців почне шукати притулок за межами Грузії.

Але інші чеченські лідери радять не драматизувати події в Тбілісі. Головний посланець чеченського президента Масхадова на Заході - Ахмед Закаєв по телефону з Лондона заявив Північнокавказькій редакції Радіо Свобода, що тут не варто шукати політичного чи етнічного підґрунтя.

Тим часом президент Росії сьогодні подякував Едуардові Шеварнадзе за його внесок у боротьбу з тероризмом і високо оцінив роботу грузинських спецслужб. Влада в Тбілісі взялася за пошуки нелегалів невдовзі після сутички в п’ятницю, під час якої грузинські сили безпеки біля кордону з Азербайджаном застрелили трьох етнічних карачаївців, яких підозрюють у причетності до підриву будинків з мирними росіянами у 99-му році, і ще двох їхніх грузинських провідників. А в суботу Грузія видала Росії ще одного підозрюваного у цій справі. Володимир Путін каже, що останні події матимуть позитивний вплив на відносини між Москвою і Тбілісі. Про долю чеченських біженців російський лідер не згадував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG