Доступність посилання

ТОП новини

Довга холодна зима


Довга холодна зима

Прага, 9 грудня 2002 – Однією з особливостей Росії є тривала і холодна зима. Від декого можна навіть почути, що тяжкі холодні місяці зими наклали відбиток на історію цього краю і позначилися на характері росіян. І хоча цього року температура у Москві вже сягнула 20 градусів морозу, москвичі кажуть, що справжня зима ще попереду.

Шум московської вулиці. 12 градусів нижче нуля на головній вулиці російської столиці – Тверській, падає дрібонький сніг. Але, це ще не зима. Жінка, що вийшла з переповненого автобусу, розповідає нашому кореспондентові, якою має бути справжня російська зима: "Для мене ідеальна зима – це градусів десять морозу, сніг і без вітру. Таку я хотіла б зиму."

Зазвичай, москвичі полюбляють морози, бо завдяки їм сніг зберігається білим, повітря – сухим, і немає грязюки, що потім не дає проїхати транспорту і псує обличчя міста.

Морози для Росії – це не жарт: температура у Сибіру вже досягла рекордної позначки –60 градусів. У самій Москві від початку холодів замерзло вже близько півтори сотні осіб. Більшість жертв морозів: пияки, але серед померлих на вулиці і чимало діабетиків та тих, у кого стався серцевий напад.

Кардіолог Алєксєй Нікіфоров – директор безкоштовної клініки для безпритульних, яку облаштувала у Москві міжнародна організація "Лікарі без кордонів". За його словами, щороку на московських вулицях гине 400 осіб, а ще тисячі стають інвалідами від переохолодження.

"Більше тисячі людей вже цієї зими постраждало від морозів, а скільки з тієї тисячі, що вижили, стануть інвалідами, скільки страждатимуть від наслідків переохолодження ніхто не знає, ніхто не рахував. Але я гадаю, дуже багато."

Головною проблемою лікар Алєксєй Нікіфоров називає небажання влади попереджати лихо, ніж потім мати справу із наслідками, тобто із замерзлими п`яничками або бомжами. А ще найголовніше, це – суцільна апатія до цього з боку людей.

"На жаль, наше суспільство – байдуже. Люди гинуть передусім через те, що ніхто не подасть руки і не допоможе підвестися тому, хто упав і знепритомнів, усі його минають."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG