Доступність посилання

ТОП новини

Останнім часом у Німеччині в зв’язку з дискусією про розширення Європейського союзу на Схід згадують також Україну


Останнім часом у Німеччині в зв’язку з дискусією про розширення Європейського союзу на Схід згадують також Україну

Берлін, 11 грудня 2002 - Окремі політики наголошують на тому, що для неї місця в ЄС поки що немає. Принаймні такої думки дотримуються представники консервативної опозиції у ФРН.

Дискусія, під час якої в Німеччині згадали також про Україну, розгорнулася навколо прагнення Туреччини приєднатися до Європейського союзу. Це питання буде порушено на черговому саміті ЄС, який відбудеться наприкінці цього тижня в Копенгагені. Голова земельної групи баварського Християнсько-соціального союзу в бундестазі Петер Глос вважає, що проти приєднання Туреччини до ЄС говорить не лише стан її економіки. „Туреччина не належить до європейського культурного кола“, - сказав політик. Надання Туреччині членства в ЄС, на його думку, стане прецедентом для таких країн як Марокко та Україна. Отже, на Україну в Євросоюзі поки що ніхто не чекає. На думку німецького політолога Герхарда Сімона, нічого нового в такій позиції немає.

„Офіційною позицією Європейського союзу та уряду Німеччини завжди було те, що Україна не має перспективи стати членом ЄС“, - нагадав Герхард Сімон. Незважаючи на заяви про підтримку прозахідного курсу України, їй ніхто ніколи не обіцяв членства в ЄС. Тому внаслідок нинішньої дискусії про майбутні межі Європейського союзу ситуація України не погіршилася, але й не покращала, зауважив політолог. Небажання бачити Україну та Росію серед членів ЄС Герхард Сімон пояснив тим, що серед багатьох країн Європейського Союзу нині панує принципова думка, що східні кордони ЄС впродовж довгого часу повинні проходити по східному кордону Польщі. Крім того, оскільки процес розширення ЄС є мало популярним серед самих жителів країн Євросоюзу, політики уникають говорити про можливість прийняття подальших членів. Врешті сама Україна проводить таку політику, яка не заохочує західноєвропейські країни пропонувати їй членство в ЄС, продовжив Герхард Сімон:

„Якщо проаналізувати внутрішню політику останніх років, то можна побачити, що Україна попри проєвропейську риторику швидше віддаляється від Європи, а не наближається до неї“, - наголосив німецький політолог Герхард Сімон. Тим часом голова комісії з питань зовнішньої політики Європейського парламенту, представник Християнсько-демократичного союзу Ельмар Брок запропонував розробити для таких країн, як Туреччина та Україна, особливу форму співпраці з Євросоюзом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG