Доступність посилання

ТОП новини

ООН і міжнародний день захисту прав людини


ООН і міжнародний день захисту прав людини

Прага, 10 грудня 2002 - Сьогодні - міжнародний день захисту прав людини. Організація Об’єднаних Націй проголосила головною темою цього року проблему захисту цивільного населення під час збройних конфліктів.

Озброєні чоловіки вриваються у будинок: брутально б’ють старшого чоловіка, ґвалтують його дружину і доньку. Це картина до болю знайома мільйонам мирних жителів у світі, які пережили війну. Говорить Хосе Діаз з Офісу Верховного комісара ООН з прав людини: "Захист цивільного населення в таких ситуаціях є надзвичайно важливим. Ми наголошували на цьому під час конфлікту в краю Косово, під час недавніх подій в Афганістані."

На практиці, звісно, мало хто дбає про добробут людей, які не воюють. Хосе Діаз каже Радіо Свобода, що саме тому міжнародна спільнота має зміцнити систему покарання воєнних злочинців. З такою метою у липні цього року було створено Міжнародний кримінальний суд. Але й тут не обійшлося без протиріч. Сполучені Штати бояться, що американських солдатів-миротворців несправедливо кидатимуть за ґрати. Тому Вашингтон намагається окремо домовлятися з кожною країною не судити американців, які служать за кордоном. Наразі США вже мають подібні домовленості, зокрема, з Румунією, Ізраїлем і Таджикистаном.

Таку позицію Вашингтона піддають гострій критиці правозахисники. До того ж за даними міжнародної організації "Хьюман Райтс Вотч," союзники Вашингтона в афганському конфлікті - сили північної коаліції – нерідко знущалися над мирними жителями. Тепер "Хьюман Райтс Вотч" закликає Сполучені Штати дати зрозуміти, що буде покарано всіх винних за злочини у можливій війні в Іраку, на якому б боці вони не воювали. Лоубна Фрай, котра представляє цю організацію, також вважає, що більше для захисту мирного населення може зробити й ООН: "Правозахисний апарат ООН має рухатися на повній швидкості, дивитися на сигнали порушень з кожного боку і об’єктивно звітувати про них Раді безпеки та секретаріату Генсека ООН Кофі Аннана," – каже Лоубна Фрай.

Сьогодні "Хьюман Райтс Вотч" передала низку рекомендацій для Ради безпеки ООН. Серед іншого, правозахисники радять ООН не чекати кровопролить, а посилати попереджувальні місії в держави, де є перші ознаки кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG