Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні воєнні інспектори розпочали вивчати іракський звіт про програми зброї масового знищення та про інші технології


Міжнародні воєнні інспектори розпочали вивчати іракський звіт про програми зброї масового знищення та про інші технології

Вашингтон, 10 грудня 2002 - Міжнародні воєнні інспектори та експерти з п’яти країн - постійних членів Ради безпеки ООН розпочали вивчати 12 тисяч сторінок іракського звіту про програми зброї масового знищення та про технології, які можна використати не лише в цивільних, а й у воєнних цілях. Сполучені Штати вважають, що аналіз документів вимагатиме певного часу й на даний момент недоречно робити передчасних висновків.

Глава Пентагону Дональд Рамсфелд у вівторок на борту літака, на шляху до однієї з країн північно-африканського континенту, сказав журналістам, що документ, переданий в Раду безпеки ООН багдадським режимом, уважно вивчають експерти з численних американських відомств:«На мою думку є важливим не допускати передчасних висновків, а спокійно й уважно проаналізувати цей звіт, що потриває ймовірно дні ба й тижні, і лише тоді давати остаточну оцінку».

Арі Флайшер, речник Білого дому підтвердив із свого боку, що вивчення іракських документів потриває певний час. «Історія Іраку незаперечно вказує на те, що вони говорили неправду Сполученим Штатам. Вони обманювали Об’єднані Нації. Вони брехали інспекторам. Тепер виникає запитання, що міститься у цьому об’ємистому звіті, який передано (Іраком до Ради безпеки), і на це ми ще не маємо відповіді,» - зауважив речник Білого дому Арі Флайшер.

Власне від цього, як зазначають експерти, залежатиме й відповідь адміністрації президента Джорджа Буша, а саме чи Сполучені Штати розпочнуть воєнні операції проти Іраку з метою ліквідації озброєнь масового знищення та зміни режиму в Багдаді.

Представники адміністрації США на даний момент також не уточнюють, що вони конкретно очікують чи не очікують знайти у звіті іракської влади, який мав би бути підготовлений згідно з вимогами резолюції Ради безпеки ООН. Це питання дещо уточнив в інтерв’ю агентству Рейтерс у Брюсселі Джек Стро - міністр закордонних справ Великобританії: “Ми бажаємо дізнатися, де є зброя масового знищення, яку, згідно з попередніми міжнародними інспекціями, напевно, посідав Саддам Хусейн. Ми повинні знати, який стан тих озброєнь та їхні спроможності виготовлення нової зброї масового знищення”.

Зазначимо, що Великобританія - найближчий союзник Сполучених Штатів у вирішенні іракської проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG