Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати відпустили північно-корейське судно зі зброєю


Сполучені Штати відпустили північно-корейське судно зі зброєю

Прага, 12 грудня 2002 – Сполучені Штати дали дозвіл на те, аби корабель зі зброєю з Північною Кореї доставили до Ємену. Раніше це судно перехопили іспанські кораблі.

Події, які розгорталися в Аравійському морі у понеділок, нагадують сюжет пригодницького фільму. За даними іспанської влади, корабель зі зброєю плив без прапора і не підкорявся наказу іспанських військових зупинитися. Міністр оборони Іспанії Федеріко Трійо сьогодні повідомив такі деталі: "Капітан судна сказав, що він перевозить цемент і відмовився виконувати наказ, тому іспанський фрегат "Наварра" був змушений зробити попереджувальні постріли."

Але й це не зупинило капітана. Тоді іспанцям не залишилося нічого іншого як з гелікоптера висадитися на корабель, як з’ясувалося, з північно-корейським екіпажем. Вони знайшли кілька контейнерів зі зброєю і відразу викликали на місце події американських експертів із вибухових речовин. Під тисячами мішків з цементом було 15 ракет типу СКАД та 85 контейнерів з невизначеними хімікатами.

Ця інформація не застала Сполучені Штати зненацька. Сьогодні під час візиту до Пекіна заступник держсекретаря США Річард Армітадж зауважив: "Звісно, американська влада це підозрювала певний час і гадаю, що саме це і сталося." Офіційний Вашингтон зарахував Північну Корею до так званої "вісі зла" разом з Іраком та Іраном, бо підозрює, що ці країни загрожують світові зброєю масового знищення.

З моменту затримання північно-корейське вантажне судно перебувало під контролем Сполученим Штатів. Але Ємен, куди прямував корабель, сьогодні звернувся з вимогою віддати зброю і стверджує, що американці виконали цю вимогу. Ще кілька годин тому чільний американський військовий визнав, що іншого вибору у Вашингтона немає. Міжнародне право дозволяє торгувати зброєю, є лише заборона щодо Іраку. Стосовно Ємена, то цю країну у Вашингтоні вважають союзником в анти-терористичній коаліції, хоча й просили відмовитися від закупівлі ракет. Є підозри, що зброя може потрапити до рук Саддама Хусейна чи міжнародної мережі терористів. Фахівці кажуть, що ракети СКАД не мають дуже високої точності влучення, але якщо їх начинити боєголовками з хімічною чи біологічною зброєю, то вони успішно виконають смертоносну місію.

Тим часом деякі оглядачі вважають, що інцидент в Аравійському морі ще раз вказує не непослідовність Білого Дому, який сердито реагує на все, що стосується Іраку, але значно м’якший у ставленні до Північної Кореї. Є американські санкції і різка критика політики Пхеньяна, але немає планів війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG