Доступність посилання

ТОП новини

Близько ста дітей мерзнуть сьогодні в одеській гімназії...


Близько ста дітей мерзнуть сьогодні в одеській гімназії...

Одеса, 11 грудня 2002 - Кожен пересічний одесит, що є шанувальником ФМ радіоефіру не міг не почути звернення потурбуватися про людей без житла у цей важкий для них час. Морози можуть стати причиною багатьох смертей тих хто опинився без даху над головою.

І це справедливо.

Але, чомусь хтось в Одесі не бажає щоби мешканці міста дізналися про велику групу дітей, яка мерзне у стінах навчального закладу, разом з вчителями. Про хвороби, які стали причиною цих знущань.

Про долю дітей нині піклується Одеська правозахисна академія та різні інші опозиційні нинішній владі сили. Мерія наче сліпа...

З Президентом академії Валерієм Кочетовим розмовляв наш кореспондент Ігор Столяров

Ігор Столяров: Прошу Вас розповісти про ситуацію, яка нині склалася в українській гімназії при дитячому оздоровчому центрі “Молода гвардія”.

Валерій Кочетов: Ситуація є небезпечною для життя дітей.

Директор центру “Молода гвардія” виступив засновником приватної початкової дитячої школи, де навчаються діти, що платять за знання.

Ті діти які не можуть платити залишилися без тепла. Регулярно їм вимикають світло. Їх не пускають до приміщення гімназії і вони мерзнуть на вулиці.

Тобто, це є злочином проти дітей.

З цього приводу батьки вже зверталися до Одеської обласної прокуратури. Але, там чомусь забули, що згідно з кримінальним кодексом Заяву має прийняти та установа адресат якої зазначений у поданні. Батькам відмовили і спрямували їх до міської прокуратури. Там попередили, що Заяву буде надіслано до районної прокуратури.

Таким чином складається ситуація коли батьки не мали можливості захистити своїх дітей за допомогою Закону. Мені, як Президенту Одеської Правозахисної академії, доводиться звертатись до прокуратури Одеської області, тобто, особисто до Михайла Косюти.

Друга цікава ситуація складається у судах Одеси. Суддя з Суворовського райсуду міста пан Прасонов, керуючись різними формальними підставами, вже відмовлявся розглядати позов батьків учнів гімназії. Виявляється, що скаргу було відхилено тому що “не можна скаржитися на Президента України, державні органи влади. Прав на це немає...”

Ми спробували оскаржити його ухвалу про відмову у прийнятті скарги в Одеському обласному суді. Там заяву прийняли ще у вересні і мали розглянути протягом десяти днів. Її розглядали два місяці, таємно від позивачів. Скаргу нам повернули мотивуючи тим, що ми порушили статтю 293 не зазначивши телефони організацій проти яких ми виступаємо і не зазначили номер будинку де розташована Піонерська організація України.

Дивно, що на ці порушення не звернули нашу увагу коли ми передавали свою скаргу до Суворовського райсуду. Для цього їм необхідно було три місяці...

Все було б добре, якби нині близько ста дітей не мерзли у класах.

Багато з дітей хворіє.

І це за умови, що у дитячому оздоровчому центрі тепло є. У облозі опинилися лише діти з родин, які не мають можливості сплачувати за навчання. Дітям кажуть: “Або йдіть геть, або вмирайте там...”.

Цього я зрозуміти не можу.

Я, та батьки учнів, будемо вимагати порушити карну справу за відомими фактами знущання над дітьми.

Ігор Столяров: Доречі, незадавно на ФМ радіостанціях в Одесі лунала інформація про заяву Руслана Боделана. Він там казав, що головним напрямком роботи виконкому має бути турбота про дітей. Як це розуміти, якщо таке відбувається у “Молодій гвардії”?

Валерій Кочетов: Пан Боделан свого часу “вирішив проблему” дитячого центру “Юність”, який був закритий. Цей центр був місцем де кращі роки провели більше 6.000 дітей. Тепер там школа “Астер” і купа різних комерційних структур, в тому числі і тенісний корт.

На черзі “Молода гвардія”.

Мені навіть відомі прізвища осіб, які розподіляють гектари землі у “Молодій гвардії”.

Я хочу сказати і Руслану Боделану і чиновникам, які претендують на землю оздоровчого дитячого центру, що того не буде ніколи, бо всі батьки Одеси стануть проти цих намірів. Будуть проти і діти. І ще хочу повідомити. Одеський губернатор Сергій Греневецький, міський голова Руслан Боделан, мають знати, що сьогодні близько ста дітей, батьки яких є членами одеської територіальної громади, мерзнуть у “Молодій гвардії”.

Про це ми хочемо повідомити і Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину і керівнику державного комітету житлово-комунального господарства, який, доповідаючи парламенту, сказав, що лише одна школа в Україні є без тепла.

Ні. Є ще одна. Це гімназія при дитячому центрі “Молода гвардія”.

Коли ми звернулися до регіональних підвладних мас медіа то нам під різними приводами сказали, що вони не зможуть взяти участь у зборах батьків гімназії “Молодої гвардії”, що відбудуться 14 грудня о 14.00. Журналістам заборонено говорити про цю проблему. Ось така у нас цензура. Напевне “темники” є не лише у Києві є, але і в Одесі...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG