Доступність посилання

ТОП новини

Перехідний уряд у Кабулі активізує боротьбу з партизанами


Перехідний уряд у Кабулі активізує боротьбу з партизанами

Прага, 12 грудня 2002 – Після підписання декрету про створення національної армії перехідний уряд у Кабулі попередив польових командирів п’яти заколотницьких провінцій країни про необхідність здачі зброї в 10-ти денний термін. Президент Хамід Карзай підкреслив, що уряд не буде терпіти партизанщини в Афганістані.

Країни-учасники антитерористичної операції в Афганістані докладають нині чималих зусиль у боротьбі з непокірною опозицією і талібами. І перехідний уряд країни, і світова спільнота переконані у тому, що настав час для корінних змін у системі безпеки в Афганістані. На порядку денному створення повно - форматних національних збройних сил. Про радикальне реформування регулярної армії йдеться у новому декреті, щойно підписаному президентом Хамідом Карзаєм.

На сьогодні перехідний уряд не бачить перспективи у періодичному збиранні тимчасової армії польовими командирами і провінційними землевласниками. Тим більше, що ці загони часто переходять на бік талібів і непримиренної опозиції, котра групується навколо Ісламської партії Афганістану та опозиційного лідера Гульбедіна Хекматіяра. За даними афганських спецслужб, Хекматіяр і мулла Омар уклали таємну угоду з метою дестабілізувати обстановку в країні.

Президент Карзай мріє реформувати збройні сили і створити боєздатну національну армію. Сьогодні у його підпорядкуванні є регулярні збройні сили у кількості 1200 вояків, а глава країни вважає що у розпорядженні влади має бути не менше 70 тисяч добре навчених армійських професіоналів. Хамід Карзай заявив, що партизанщині необхідно покласти край, бо вона розколює країну.

І дійсно, на нинішній день чималий тягар у боротьбі з непримиренною опозицією лежить на антитерористичній коаліції. Так, у операціях супроти загонів Ісламської партії Афганістану і «Талібану» задіяно на даний час 7-8 тисяч вояків США. Про жорсткі бої на півдні Афганістану, зокрема у провінції Кунар, пише сьогодні газета «Ньюс». Відзначається, що у цих операціях беруть участь лише американські військовики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG