Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «Напрям, який обрав Кучма, себе не виправдав»


Огляд: «Напрям, який обрав Кучма, себе не виправдав»

Київ, 13 грудня 2002 - “Напрям, який обрав Кучма, себе не виправдав” – ці слова народного депутата Івана Плюща газета “Україна молода” поставила в заголовок інтерв’ю з колишнім “двічі спікером” українського парламенту. В розмові з кореспондентом щоденника Іван Плющ розповів, як його умовили написати заяву про вступ до Народно-демократичної партії, прокоментував останні події у Верховній Раді та висловив незгоду з діями парламентської більшості, що, за його словами, створювалася за “принципами Банкової”. Саме тому, наголосив І.Плющ, він не вірить у її силу і вважає, що депутати зможуть виходити звідти сотнями. А підписану угоду т.зв. ”більшовиків” з урядом про співпрацю та солідарну відповідальність Іван Степанович прокоментував коротко: “Влада діє або в ейфорії, або в агонії”.

Свого часу Емануїл Кант зауважив: “Політика каже: будьте мудрі, як змії”; мораль додає як граничну умову: “і нелукаві, як голуб”. Питання про те, наскільки можуть бути сумісними поняття моралі і політики намагалися вирішити учасники нещодавньої віденської конференції, про яку докладно оповідає газета “День”.

Одним з найактивніших борців за мораль та чесність в політиці є народний депутат Григорій Омельченко. Сьогодні в газеті “Сільські вісті” у статті “Украли 42 мільйони і замітають сліди” знаний антимафіозі вже вкотре викриває розкрадачів державної скарбниці. Цього разу докладно оповідається про колишніх керівників “Нафтобазу України” та “Укргазбанку” І.Бакая та В.Горбаля, які оманними шляхами привласнили 42 млн 373 тис. доларів США.

Тим часом, як Григорій Омельченко невтомно бореться за утвердження в Україні законності, інший його однофамілець - Олександр Омельченко отримує премію “Українець року”. Про те, за які чесноти київський голова удостоївся цієї нагороди від Українського інституту Америки докладно розповідає на першій шпальті газета “Молодь України”.

А ось нещодавнє вручення диплому “дійсного члена Російської Академії безпеки та оборони” Юлії Тимошенко не давало спокою газеті “Сегодня”, яка вирішила довідатися – за які заслуги Юлія Володимирівна удостоєна такої честі. Про це – читайте в сьогоднішньому числі щоденника.

“Українська культура деградує”, “Культура в жебрацьких лещатах”, “Культура в Україні “не живе, а виживає” – такі заголовки публікацій можна побачити сьогодні на перших шпальтах газет, які продовжують обговорювати нещодавні парламентські слухання з питань культури. Втім, кореспондентові “Сільських вістей” ці слухання радше нагадали реквієм. Публікація рясніє цитатами з промови голови профільного комітету Леся Танюка, який заявив, що українська культура деградує. Жодна держава в світі, - наголосив депутат, - не може позмагатися з українцями в нищенні своєї культури, а отже – в самознищенні...Усе найцінніше розкрадено байдужими до національної культури людьми... На 22 одиниці зменшилося число кіноустановок, бібліотеки – в холоді й сирості. В запасниках зубожілих музеїв подалі від очей гибіють шедеври. Не зважаючи на те, що більшість промовців стверджували: далі вже падати нема куди, представники влади продовжували втішати: ми падаємо, але ж пригальмовуючи, і дна ще не дісталися...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG