Доступність посилання

ТОП новини

Чи помирить кримський прем’єр Сергій Куницин конфесії в Криму?


Чи помирить кримський прем’єр Сергій Куницин конфесії в Криму?

Симферополь, 16 грудня 2002 - Кримський прем’єр Сергій Куницин вживає активних заходів, щоб примирити муфтія мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєва і митрополита Кримського і Симферопольського УПЦ Московської Патріархії Лазаря, які серйозно посварилися два роки тому. Тоді це призвело до розколу Міжконфесійної ради “Мир – дар Божий”.

Зустрічаючись нещодавно спершу з муфтієм мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєвим, а потім – з митрополитом Кримським і Симферопольським УПЦ Московської Патріархії Лазарем, глава уряду автономії Сергій Куницин запропонував їм свої послуги як посередника у врегулюванні конфлікту, який став причиною виходу Духовного Управління мусульман Криму зі складу Міжконфесійної ради “Мир – дар Божий”. Муфтіят призупинив членство у цій організації в липні 2000 року на знак протесту проти дій Кримської Єпархії УПЦ Московської Патріархії.

Невдоволення мусульман викликало те, що Єпархія ініціювала встановлення десятків хрестів у публічних місцях, а також стендів з надписом: “Крим – колибєль православія!”. У відповідній заяві Муфтіяту такі дії Московської Патріархії в Криму були названі “глумом над релігійними почуттями корінного населення півострова”. Автономією прокотилася хвиля знесення таких хрестів, що призвело до посилення міжконфесійної напруги і, навіть, до зіткнень на релігійному ґрунті. Муфтій мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєв заявив, що припиняє членство у Міжконфесійній раді “Мир – дар Божий”, де разом з Митрополитом Лазарем був співголовою. А цього року Хаджи Еміралі-ефенді спільно з Єпископом УПЦ Київського Патріархату Климентом створив іншу Міжконфесійну раду, куди увійшли представники кількох релігійних громад, які невдоволені домінуванням в Криму однієї конфесії та підтримкою владою лише Митрополита Лазаря.

І Муфтій Хаджи Еміралі-ефенді, і Митрополит Лазар подякували кримському прем’єру за пропозицію, але далі жоден з них не пішов. Тим часом преса і громадськість звернули увагу на те, що Сергій Куницин у своїх публічних заявах на цю тему говорив не про об’єднання двох Міжконфесійних рад, чи про їхню співпрацю, а саме про повернення Муфтія мусульман Криму в лоно організації “Мир – дар Божий”, де домінує саме Митрополит Лазар. Кримський прем’єр аргументує це тим, що без діалогу двох найчисельніших на півострові конфесій Міжконфесійна Рада не буде повноцінною, а в Криму – не досягнути міжетнічної, духовної, культурної та будь-якої іншої рівноваги.

Лише після того, як на прес-конференції у Симферополі кореспондент Радіо “Свобода” запитав у Сергія Куницина, чи не означають останні його заяви офіційної урядовою підтримки лише окремих конфесій та громадських організацій, той уточнив, що виступає за координацію дій та входження до єдиної Міжконфесійної Ради, звичайно ж, усіх релігійних об’єднань, які згідно з законом діють в Криму. Але, чи слід чекати від пана Куницина подальших кроків щодо примирення усіх кримських релігійних громад – не зрозуміло. Втім, відомо, що один з його підлеглих, а саме – голова Комітету у справах релігій при Раді міністрів АРК Володимир Маліборський публічно висловлювався проти того, щоб деякі так звані “нетрадиційні” для Криму і “неканонічні” групи були представлені в напівофіційній Міжконфесійній раді “Мир – дар Божий”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG