Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна інспекція в Іраку. Підсумки самміту ЄС в Копенгагені


Міжнародна інспекція в Іраку. Підсумки самміту ЄС в Копенгагені

Прага, 16 грудня 2002 – У центрі уваги західних оглядачів і далі залишається міжнародна інспекція іракських військових об’єктів. Від пізніших висновків інспекторів значною мірою залежатиме питання воєнного удару по Іраку. Оглядачі повертаються також до самміту лідерів Європейського союзу, який минулого тижня відбувся у Копенгагені.

За нинішніх умов, коли в район Перської затоки підтягнено значні військові сили США і над Іраком нависла загроза воєнного удару, Багдад, як вважають оглядачі, виконує резолюцію Ради безпеки ООН за номером 1441, співпрацюючи з міжнародною інспекцією. Газета «Чікаґо трібюн» у редакційній статті підкреслює з цього приводу, що протягом наступних кількох тижнів президент Буш мав би вирішити – чи дозволити інспекторам продовжити контроль іракських військових об’єктів на наступні кілька місяців, чи, можливо, з огляду на сприятливі погодні умови, негайно розпочати воєнну акцію. На думку газети, Вашингтон повинен дати можливість інспекторам закінчити їхню місію і заручитися широкою підтримкою воєнної акції з боку союзників. Однак, підкреслює «Чікаґо трібюн», Сполучені Штати повинні продовжувати військовий тиск на Ірак і бути готовими до удару, якщо Багдад знову ухилятиметься від виконання резолюції ООН. Це, на думку газети, єдина мова, яку розуміє іракський диктатор.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс» підбиває деякі підсумки самміту лідерів Європейського союзу, що відбувся минулого тижня в Копенгагені. Передусім учасники цієї наради зважилися на розширення ЄС на 10 нових членів, із яких 8 – це колишні комуністичні країни. Керівники ЄС пообіцяли також Болгарії і Румунії через кілька років розпочати і з ними переговори про їхній вступ до союзу. Таким чином Європейський союз, за словами газети, не лише стирає бар’єри, установлені за часів холодної війни, а й розділ між католицькими і православними країнами, а також християнськими і мусульманськими. Цей розвиток подій газета називає особливо бажаним. Головним критерієм вступу до ЄС, як підкреслює «Файненшл таймс», повинна залишатися готовність країн – кандидатів прийняти головні принципи ЄС, серед яких демократія, пошанування прав людини і вільний ринок. Поширення цих принципів із країн ЄС, що налічують 370 мільйонів людей, на інші країни, в тому числі на Туреччину, закінчує британська газета, збільшить це число до 550-ти мільйонів і забезпечить мир і стабільність в усій Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG